Çene cerrahisinde diş çekimi, diş yapısı gereği ileri seviye teknik gerektiren işlemleri içermektedir. Ağız içerisinde diş ve çeneyi de barındıran kompleks bir organdır. Diş hekimliği bünyesinde ele alınan bu alanda çene cerrahisi özellikle belirli noktalarda öne çıkmaktadır. Bazı diş çekimleri çene cerrahisi tarafından gerçekleştirilirken bazı çekimlerde ise diğer diş hekimliği dalları bilinmektedir. Bu doğrultuda çene cerrahisinde diş çekimi detayları yazıda sizlerledir!
Çene Cerrahisi Nedir?
Oral ve Maksillofasiyal cerrahi şeklinde de adlandırılan ağız, diş ve çene cerrahisi işlemleri yüksek eğitimli diş doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Yüzde, çenede veya ağızla ilgili hastalıkların tedavisi, yaralanmalarının ve kusurlarının tedavisi bu cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Çene ameliyatı, diş tedavisine bedenen veya zihnen uyum sağlayamayan, korku duyan kişilerin tedavisinde genellikle anestezi altında ameliyathane koşullarında uygulanan bir hizmettir.
Ağız Diş, Çene Cerrahisi Neye Bakar?
Ağız, diş ve çene cerrahisi ağız ve damak yapısında meydana gelmiş ileri düzey tedavi gerektiren durumlara bakmaktadır. Ağız başta olmak üzere damak, çene ve diş yapısında koruyucu, giderici ve önleyici destek sunan çene cerrahisi uygulamaları şu şekildedir:
- Yarık damak ve yarık dudak gibi yüzü içeren yaralanmaları veya doğumsal durumu düzeltmek
- Dişin var olandan daha fazla aşınmasını ve yıpranmasını önlemek
- Diş kayıplarını önlemek
- Isırma, çiğneme ve yutma gibi faaliyetleri kolaylaştırmak
- Ağızdan nefes alma ve uyku apnesi gibi solunum problemlerini ortadan kaldırmak
- Çene cerrahisinde diş çekimi de yapılmaktadır.
Cerrahi Diş Çekimi Nasıl Olur?
Çene cerrahisinde diş çekimi, normal diş çekimlerinden daha farklıdır. Çene cerrahisinde diş çekimi bir diğer ismiyle kapalı diş çekimi şeklinde de bilinmektedir. Normal diş çekimiyle çene cerrahisinde diş çekimi işleminin ortak noktası da anestezi işlemi olmaktadır.
Travmatik sebepler veya diş çürümesine bağlı olan dişlerde de çene cerrahisinde diş çekimi gerçekleştirilmektedir. Çene cerrahisinde diş çekimi esnasında diş köklerinden destek alınmaktadır. Özellikle de 20’lik dişler çene cerrahisinde diş çekimi uygulamalarında sıkça yer almaktadır.
Çene Cerrahisinde Diş Çekimi İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Çene cerrahisinde diş çekimi anestezi altında yapılmaktadır. Kişinin sağlıklı olmayan veya çıkmamış dişlerinin çıkarılabilmesi için ilk olarak anestezi uygulanmaktadır. Anestezi ardından diş eti açılır ve cerrahi aletler ile diş üzerindeki kemik yapıları özenle kaldırılır. Diş kökü çıkarılır ve bölge temizlenir. Temizlikten sonra ise diş eti bölgeye uygun cerrahi dikişlerle kapatılır.
Çıkmamış 20’lik dişler de çene cerrahisinde diş çekimi sayesinde çıkarılmaktadır. Bu yöntemle kapalı diş çekimi gerçekleştirilir. Dişi direkt çekmenin aksine çene cerrahisinde diş çekimi yönteminde diş kökü çıkarılarak tedavi yapılır. Bu sayede sağlıksız diş bölgesi kökten iyileşir ve sorun ortadan kaldırılmış olunur.
Çene Cerrahisinde Diş Çekimi Neleri Kapsar?
Çene cerrahisinde diş çekimi geniş bir yelpazede ele alınmaktadır. Ağzı, çeneyi, damakları hatta dişleri kapsayan bu alanda birçok tedavi ve önleyici yöntemler yer almaktadır. Ağız, diş ve çene cerrahisi diş çeker mi sorusu da bu bilgiler sayesinde yanıtlanmış olmaktadır. Çene cerrahisinde diş çekimi başta olmak üzere yapılmakta olan işlemler şunlardır:
ÇENE CERRAHİSİNDE DİŞ ÇEKİMİ |
|
20’lik dişle ilgili olan veya olmayan diş çekimleri | Diş implantları |
Gömük diş çekimi | Protez öncesi ağızda bulunan sert ve yumuşak dokuların düzeltilmesi |
Ağız içerisinde yer alan yumuşak ve sert dokularda gelişen tümör veya kistik oluşumların tedavisi | Çenede, yüzde ve dişte gelişen enfeksiyonlar ile çene kırıkları |
Cerrahi Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Çene cerrahisinde diş çekimi sonrasında işlemi gerçekleştiren uzmanın önerdiği uygulamalara dikkat edilmelidir. Örneğin çene cerrahisi diş çekimi sonrasında soğuk veya sıcak uygulamalar önerilebilmektedir. Genellikle çene cerrahisinde diş çekimi sonrasında soğuk uygulama kullanılmaktadır. Ancak farklı durumlarda çeşitli uygulamalar da önerilmektedir.
Çene cerrahisinde diş çekimi sonrasında çene kısmında şişlik oluşabilmektedir. Bazı durumlarda ise morarma normal karşılanan bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu olaylarda morarmış veya şişmiş bölgelere buz uygulanması gerekir. Diş çekimi sonrasında yemek tercihleri de önemlidir. Sıvı ve yumuşak gıdalara yönelmek gerekmektedir. Ameliyatlı bölgenin mikrop kapmamasına özen gösterilmelidir.
Cerrahi Diş Çekimi Yaptıranlar Neye Dikkat Etmeli?
Cerrahi diş çekimi yaptıranlar işlemden birkaç süre sonra çeşitli rutinlere ve kontrollere uymalıdır. Çekim sonrasında yeme seçenekleri, ilaç kullanımı ve sigara kullanımına özen gösterilmelidir. Çene cerrahisinde diş çekimi yaptıranlar diş fırçalarken çekim yapılan bölgeye daha hassas ve yumuşak davranmalıdır.
Sigara tüketen kişiler ise çekimden sonra sigara kullanımına bir süre ara vermelidir. Doktor kontrolü için ise doktorun dediği tarihe ağız, diş ve çene cerrahisi randevu al işlemiyle kontrol randevusu alınmalıdır.
Çene Ameliyatı Fiyatları Nelerdir?
Çene ameliyatı cerrahi işlem gerektiren işlemler arasında yer almaktadır. Çene ameliyatları sorun, uzman ve işleme göre farklı fiyatlardadır. Çocuklar başta olmak üzere yaşlılarda bile gerçekleştirilebilen çene ameliyatı, sorunun nedenine ve boyutuna göre farklı fiyat bütçesine sahiptir. En detaylı bilgi için Celal Çandırlı klinik ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
Çene Cerrahisi 20’lik Diş Çekimi Fiyatı
20’lik dişler çene cerrahisi içerisinde yer alan diş çekimi işlemleri arasında en sık rastlanan uygulamalardandır. 20’lik diş çekimi fiyatları:
- Diş hekiminin deneyimi
- Tedavisi yapılacak bölgenin konumu
- Tedavi gerekliliği
Gibi şartlardan etkilenmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında 20’lik diş çekimi fiyatları ise 1000-5000 TL arasında değişebilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Cerrahi diş çekimi kişilerin kafasını belirli noktalarda kurcalayabilmektedir. Cerrahi diş çekimi işlemleri ve detayları hakkında sık sorulan sorular şu şekilde sıralanabilmektedir:
Çene Cerrahi Diş Çeker mi?
Ağız, diş ve çene cerrahisi uzman doktorları diş çekimi hizmeti de vermektedir. Gömük dişler başta olmak üzere cerrahi işlem gerektiren çekimlerin tümü bu cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Cerrahi Diş Çekimi Acıtır mı?
Cerrahi diş çekimi anestezi altında gerçekleştirildiği için kişiler herhangi bir acı hissetmemektedir.
Cerrahi Diş Çekimi Kaç Dakika Sürer?
Cerrahi çekimler diş konumu, durumu ve çekimin karmaşıklığı gibi faktörlere bağlı olacak şekilde sürede değişiklik göstermektedir. Genellikle cerrahi diş çekimleri 20 ila 60 dakika arasında süren kısa süreli operasyonlardır.
Cerrahi Diş Çekiminde Hasta Uyutulur mu?
Cerrahi çekimlerde kişilere lokal anestezi uygulanır. Bu sayede kişi uyumaz. Bölgedeki işlemin acısını da hissetmez.
Cerrahi Diş Çekimi Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?
Cerrahi çekimden sonra dişe tampon konulur. Bu tamponun 30 dakika boyunca sabit şekilde işlem yapılan bölgede bekletilmesi gerekir. Çekimden sonra kanama yaşanacaktır. Bu kanama 24 saat sürebilmektedir. Kan ise tükürülmemelidir.