Çene tümörü cerrahisi; yüz ve çene bölgesinde yer alan tümörlerin tanısını ve tedavisini yapan uzmanlık alanıdır. Tedavi için çoğunlukla çene tümörü ameliyatı ile kitlenin çıkarılması ve daha sonra uygun tedavi planının hayata geçirilmesi şeklinde bir yol izlenir. Çene tümörü cerrahisi / ameliyatı ile ilgili merak edilen hususlar, yazının devamında.
Çene Tümörü Nedir?
Çene tümörü; çene kemikleri veya buradaki yumuşak dokularda görülen, anormal hücre bölünmesi ile oluşan kitlelerdir. Bunlar, iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olurlar. Çene tümörü cerrahisi kapsamında tedavi planı, tümörün özelliğine göre belirlenir.
İyi huylu tümörler, kendi içerisinde büyür ve diğer dokulara sıçramazlar. Bu yüzden tedavileri, sadece kitlenin çıkarılması şeklindedir. Kötü huylu tümör ise kendi içinde büyüdüğü gibi diğer organ ve dokulara sıçrar. Malign kitlelerin tedavisi için çene tümörü cerrahisi sonrasında onkoloji uzmanları farklı tedavilere ihtiyaç duyar.
Çene ameliyatı yapılmadan önce kitlenin özelliklerinin belirlenmesi çok önemlidir. Bunu anlamak için kitleden parça alınır ve biyopsi yapılır. Gelecek sonuca göre çene tümörü cerrahisi tarafından tedavinin nasıl yapılacağı belirlenir.
Çene Tümörü Neden Olur?
Çene tümörü, ağız ve yüz bölgesinde oluşan lezyonlardır. Bu lezyonların ortaya çıkmasının arkasında farklı nedenler vardır. Çene tümörü cerrahisi alanında her hasta için bu nedenler farklılık gösterse de genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Genetik faktörler, en önemli etkenlerden biridir. Ailesinde çene kanseri öyküsü olanlar için risk daha yüksektir.
- Aşırı çürüyerek tahrip olmuş diş, çene kemiğinde lezyon oluşma riskini artırır.
- Kron köprü protezleri, gömülü diş çekimi, diş taşı temizliği veya dijital diş hekimliği (gülüş tasarımı) gibi uygulamaların yanlış ve başarısız şekilde uygulanması, bir diğer neden olarak kabul edilir. Örneğin; kötü yapılmış bir kron köprü, hem buradaki yumuşak dokuları hem de çene kemiğini olumsuz olarak etkileyebilir.
- Hormon seviyesinde yaşanan değişimler, bağışıklık sistemi sorunları, bir diğer neden olarak dikkat çeker.
- Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı, diğer kanser türleri için bir risk olduğu gibi burada da aynı şekilde ciddi bir risktir.
- Kanserojen maddelere veya radyasyona maruz kalmak, önemli bir nedendir.
Çene tümörleri birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak bu hastalığın kesin nedeni herkes için aynı değildir. Hatta bazı hastalarda, neden tam olarak bilinmemektedir. Burada önemli olan erken teşhis ve çene tümörü cerrahisi alanında bir uzman hekimin ameliyatı gerçekleştirmesidir. Böylece çene tümörü ameliyatında çoğunlukla olumlu sonuç alınır.
Çene Tümörü Belirtileri
Çene kemiği ve ağız boşluğunda görülen çene tümörleri genellikle erken evrelerde belirti vermez. Oluşan lezyonlar büyüdükçe belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Çene tümörü ameliyatı hastalarında görülen belirtiler şunlardır:
- Alt çene kemiğinde şişlik
- Yumuşak dokuda veya kemikte kitle hissi
- Çenede ağrı
- Ağız içerisinde yara oluşması
- Dişlerin sallanmaya başlaması
- Çiğneme ve yutmada zorlanma
- Üst veya alt dudakta hissizleşme (Tümörün sinirlere baskı yapması)
- Çene ekleminde ağrı
Yaygın belirtiler bu şekildedir. Belirtilerin fark edilmesi ile birlikte hastaların çene tümörü cerrahisi uzmanlarınca muayene edilmesi gerekir. Bu aşamada bir dizi test yapılır ve farklı görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
Çene tümörü ameliyatı öncesinde teşhis için hastanın hikayesi alınır ve fiziki muayene yapılır. MR, röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi farklı görüntüleme yöntemleri ile çenenin görüntüsü alınarak tümörlerin varlığı kanıtlanır. Bu aşamadan sonra biyopsi yapılır ve genel sonuçlara göre tedavi yöntemi belirlenir.
Çene Tümörü Cerrahisi Nedir?
Çene tümörü cerrahisi, belirlenen iyi veya kötü huylu kitlenin çıkarılması için gerçekleştirilen ameliyatın yapıldığı uzmanlık alanıdır. Cerrahinin türü, kitlenin konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin, çene eklemindeki kitleler için temporomandibular eklem cerrahisi devreye girer. Farklı noktalar için ağız diş cerrahisinden yararlanılabilir.
Çene tümörü ameliyatı ile hedeflenen, kötü huylu tümörlerin tamamen temizlenmesidir. Bu yapılırken, normal dokuların da alınması gerekebilir. Doku kayıplarının ne kadar olacağı, hastanın durumuna ve tedaviyi uygulayan doktorun deneyimine göre farklılık gösterir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, deneyimi ile hastaların çene tümörü ameliyatı sürecini sorunsuz şekilde atlatmasına katkı verir. Ağız, diş ve çene bölgesine yönelik cerrahi işlemlerle ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çene Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene tümörü ameliyatı, kitlenin konumu ve büyüklüğü dikkate alınarak belirlenir. Bu aşamadan sonra izlenen adımlar genel olarak şu şekildedir:
- Çene tümörü ameliyatı yapılırken ilk olarak hastalara genel anestezi uygulanır. Ağız ve çene bölgesine yönelik kapsamlı işlemlerde, lokal anestezi tercih edilmez.
- Uygun noktalardan kesi açılarak kitleye ulaşılır. Kitle, çok büyük bir özenle çıkarılır. Burada, sağlıklı dokuların olabildiğince korunmasına özen gösterilir.
- İlgili bölge tam olarak temizlendikten sonra kesi kapatılır ve işlem tamamlanır.
Farklı nedenlerle meydana gelen tümör temizlendikten sonra hastanın kemoterapi veya radyoterapi alması gerekebilir. Bu aşamadan sonraki tedavi, onkoloji uzmanınca belirlenir.
Çene tümörü cerrahisi için farklı ameliyat türleri vardır. Bunlardan bazılarına ilişkin detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Çene Tümörü Ameliyatı Türleri | Açıklama |
Basit Eksizyon | Küçük boyutlu ve iyi huylu tümörler için kullanılır. Sağlıklı dokular minimal düzeyde bu prosedürden etkilenir. |
Parsiyel Rezeksiyon | Büyük ve kötü huylu tümörlerde tercih edilen bir yöntemdir. Çene tümörü cerrahisi tarafından tümörün tamamının çıkarılması hedeflenir. Bunun için çene kemiğinin bir kısmı da gerekli durumlarda alınır. |
Total Mandibulektomi | Kötü huylu kitlelerde kullanılan bir yöntemdir. Çenenin tamamının ya da büyük kısmının alınmasını içerir. |
Çene ameliyatı fiyatları, kullanılan yönteme göre farklılık gösterir. Bundan dolayı fiyatlar, hastanın durumu netleşmeden belli olmaz.
Çene Tümörü Ameliyatı Sonrası Dönem
Çene tümörü ameliyatı sonrası, prosedürün başarısı ve hastaların normal yaşamlarına dönmesi için kritiktir. Bu süreçte hastaların, doktor talimatlarına göre hareket etmesi gerekir. Hastaları bekleyen süreç genel olarak şu şekildedir:
- Çene tümörü cerrahisi sonrasında orta veya hafif şiddette ağrıların olması normaldir. Ağrı kesici ve soğuk kompres ile bu ağrılar azaltılır.
- Prosedürden sonraki ilk günlerde hastalar sadece sıvı gıdalarla beslenebilir. Sert ve çiğneme gereken gıdalar tüketilmemelidir.
- Çene tümörü cerrahisi kontrol randevularına mutlaka gidilmeli ve bunlar ihmal edilmemelidir.
Çene Tümörü Cerrahisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Çene tümörü cerrahisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Alt Çene Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Diş kökünde tümör belirtileri, alt çenede oluşan tümörlere yönelik en önemli işarettir. Şişlik, kitle hissi, dişlerin sallanması gibi semptomlar, alt çene kemiğinde kist kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.
2 – Çene Tümörü Cerrahisi Nedir?
Çene tümörü cerrahisi, ağız ve çenenin herhangi bir yerinde oluşan tümörlerin çıkarılmasını sağlayan uzmanlık alanıdır.
3 – Çene Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene kemiği kanseri ameliyatı, genel anestezi altında yapılır. Tümörün büyüklüğü ve konumuna göre farklı yöntemler izlenir. Çene tümörü cerrahisi tarafından bazı vakalarda çenenin büyük kısmının alınması gerekebilir.
4 – Çene Kanseri Ölümcül müdür?
Çene tümörü cerrahisi uzmanı tarafından doğru tedavi uygulandığında çene kanseri kalıcı olarak iyileşir. Ancak hastalığın evresi, konumu ve metastaz yapma durumu çok önemlidir.