Sağ çene altında şişlik veya kistin neden olduğu merak edilmektedir. Sağ çene altında şişlik, şişliğin türüne göre farklı nedenlerden ötürü gelişebilir. Genellikle elle dokunulduğunda, sert yapısıyla kendini hissettiren sağ çene altında şişlik, türüne göre farklı durumların habercisi olabilir. Tıbbi bir müdahale gerektiren sağ çene altında şişlik, iyi huylu ya da kötü huylu bir tümör olabilir. İyi huylu tümörler zararsızdır fakat kötü huylu tümörler kansere işaret edebilir.
Her insan sağlığı ile ilgili farklı durumlarla karşılaşabilmektedir. Bu durumlardan bazıları, sağ çene altında şişlik gibi, can sıkıcı olabilmektedir. Sağ çene altında şişlik gibi durumlarla karşılaşan insanlar, bu duruma neyin neden olduğunu ve bu durumun neyin belirtisi olduğunu merak etmektedir. Sağ çene altında şişlik, çok çeşitli türlerde olabilmektedir ve bunlar da farklı durumlara işaret edebilmektedir.
Sağ Çene Altında Şişlik Nedir?
Bazen vücudun farklı bölgelerinde görülen ufak değişimler, bireylerin gözünden kaçmaz. Bu ufak değişimler, kimi zaman bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Sağ çene altında şişlik de tam bu durumlardan biridir. Sağ çene altında şişlik, genelde ağrı ya da sertlik hissi ile kendini belli eder. Fakat çene altında oluşan kitle, her zaman aynı anlamı taşımaz. Bu kitlelerin belirtileri ve nedenleri türlerine göre değişkenlik gösterebilir.
Bu kitlelerin belirtileri ve nedenleri değişkenlik gösterebildiği için bu tür bir durumla karşı karşıya kalındığı zaman neyin normal, neyin tedbir gerektirdiğini bilmek önemlidir. Bu yüzden sağ çene altında şişlik oluşumunun birçok türü olduğunu, bu türlerin her birinin farklı nedenlerle oluştuğunu ve farklı durumların habercisi olduğunu bilmekte fayda vardır.
Sağ Çene Altında Şişlik Türleri Nelerdir?
Çene altında kitlenin farklı türleri bulunmaktadır. Çene tümörü bunlardan biri ve belki de en tehlikelisidir. Çene altında görülen kitleler, çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Çünkü çene altında kitle oluşumuna neden olan farklı durumlar vardır. Sağ çene altında şişlik oluşumu kimi zaman zararsız kimi zamansa dikkat gerektiren bir durumdur. Çene altında görülen kitlelerin bazısı zararsız iken bazısı tıbbi müdahale gerektirmektedir. Sağ çene altında şişlik çeşitleri şunlardır:
Sağ Çene Altında Şişlik Çeşitleri | Açıklaması |
Lenf Düğümü Şişmesi | En sık rastlanan türlerden biri çene altındaki lenf düğümlerinin şişmesidir. Bu genellikle vücudun enfeksiyonla savaştığı anlamına gelir. Lenf düğümleri vücudun bağışıklık sistemi ile bağlantılı olduğundan şişmeleri grip ya da soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklarla ilişkilendirilebilir. |
Tükürük Bezi Taşı | Tükürük bezlerinde oluşan taşlar da çene altında kitleye neden olabilir. Bu taşlar tükürüğün akışını engelleyerek şişkinlik ve rahatsızlık hissine yol açar. Bu durum genellikle ağrılı olabilir ve ağız kuruluğu ile birlikte görülür. |
Kist | Kistler genellikle cildin altında sıvı veya yarı katı madde ile dolu küçük kese şeklinde oluşurlar. Çene altında kist geliştiğinde genellikle sert bir kitle olarak hissedilir ve tıbbi bir müdahale gerekebilir. |
Tümör | Her ne kadar nadir olsa da çene altındaki kitleler bazen iyi huylu veya kötü huylu tümörler olabilir. İyi huylu tümörler zararsızken kötü huylu olanlar kansere işaret edebilir. |
Enfeksiyonlar | Çene altında enfeksiyon kaynaklı kitleler de ortaya çıkabilir. Bu tür enfeksiyonlar diş apsesi ya da bademcik iltihabı gibi durumların bir sonucu olabilir. Enfeksiyonlar genellikle hızlı bir şekilde şişlik oluşturur ve tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. |
Sağ Çene Altında Şişlik Kanser Belirtisi midir?
Sağ çene altında şişlik veya kistin kanser olup olmadığı merak edilmektedir. Sağ çene altında şişlik, şişliğin türüne göre farklı nedenlerden ötürü gelişebilir. Genellikle elle dokunulduğunda, sert yapısıyla kendini hissettiren sağ çene altında şişlik, türüne göre farklı durumların habercisi olabilir. Tıbbi bir müdahale gerektiren sağ çene altında şişlik, iyi huylu ya da kötü huylu bir tümör olabilir. İyi huylu tümörler zararsızdır fakat kötü huylu tümörler kansere işaret edebilir.
Sağ çene altında şişlik, her zaman için bir kanser belirtisi değildir. Bu durum, birçok şeyin habercisi olabilir. Bu nedenle bu durumla karşılaşıldığında mutlaka bir doktora muayene olunması sağlıklı olacaktır. Çenede görülen şişlik eğer ki bir tümörse o zaman kanser riski vardır. Çene tümörleri nadir de olsa kanser belirtisi olabilmektedir. Bu tümörlerin kimisi zararsız kimisi ise zararlı olabilmektedir.
Çene Altında Kitle Tehlikeli midir?
Her çene altı kitle tehlikeli değildir. Çoğu zaman lenf düğümlerinin geçici şişmesi ya da basit kistler zararsız olabilir. Ancak kötü huylu tümörler veya ciddi enfeksiyonlar gibi durumlar daha fazla dikkat gerektirir. Bu yüzden her tür kitle mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Sonuç olarak çene altında görülen kitleler çoğu zaman endişe gerektirmez. Fakat yine de tedbirli olmak ve bir doktora başvurmak gerekir. Tehlikeli bir durum saptanması durumunda çene ameliyatı gerçekleştirilebilir.
Çene Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Çene kanseri belirtileri, kanserli hücrelerin büyümesi ile kendini ortaya koyar. Bu kanserin gösterdiği bazı belirtiler, doktorlar tarafından kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. İyi ve kötü huylu olarak nitelendirilebilecek lezyonlar yani çene tümörleri, genelde dişten kaynaklanır. Diş kökünde meydana gelen kist ve tümörler tedavi edilmediği zaman çene kanseri belirtileri görülebilir. Bu durum çene cerrahisi gerektirir. Çene kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Çene ağrısı
- Alt çene kemiğinde şişlik
- Alt çene kemiğinde kist
- Diş hareketliliği
- Diş ve diş eti problemleri
- Ağızda meydana gelen kanama
- Yutkunmada güçlük çekme
- Alt dudakta hissizlik yaşama
Çene altında görülen her kistin kanser belirtisi olmadığına vurgu yapmakta fayda vardır. Çünkü çene altı kistleri çok çeşitlidir ve her biri farklı nedenlerden kaynaklanıp farklı durumların habercisi olabilmektedir. Çene kistleri birçok durumda zararsız olsa da tedbiri elden bırakmamak ve doktora görünmekte fayda vardır. Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene cerrahisi için güvenebileceğiniz bir tercihtir.
Çene Altında Kitle Tanısı Nasıl Konur?
İster çenede ister başka yerde görülsün, bir kitlenin ne anlama geldiğini öğrenmek için doğru tanı yöntemlerinin uygulanması gereklidir. Tanı aşamasında doktorlar genellikle bir dizi testi ve gözlemi dikkate alır. Çene altındaki kitlenin tedavisi gerçekleştirilebilmesi için de öncelikle doğru tanının yapılması gerekir. Çene altında görülen kitlenin tanısı farklı yöntem ve tekniklerle gerçekleştirilebilir. Doğru tanının ardından tedavi uygulamaya konulur. Tanı şu yöntemlerle konulabilir:
- Fiziksel Muayene
- Ultrason
- Biyopsi
- Kan Testleri
- BT veya MR Taraması
Doktor, bu yöntem ve tekniklerden yararlanarak çene altında görülen kistin en doğru bir şekilde tanısını koyar. Böylelikle bu kistin neyden kaynaklandığı, nasıl oluştuğu, neyin habercisi olabileceği ve nasıl tedavi edilebileceği ortaya konur. Kitlenin altında yatan neden, tedavi üzerinde belirleyicidir. Yani kitle, hangi durumun belirtisi ise o duruma yönelik tedavi uygulanır.
Sağ Çene Altında Şişlik Neden Olur?
- Apse yapmış diş
- Lenf bezi şişmesi
- Kistler veya iyi huylu tümörler
- Kanser
- Çenede yaralanma veya travma, TMJ, tükürük bezi taşları, akne ve böcek sokması veya ısırığı gibi diğer nedenler
Sağ Çene Altında Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?
Sağ çene altında şişlik tedavisi kitlenin nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer kitle bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa genellikle antibiyotik tedavisi tercih edilir. Bu tür tedaviler enfeksiyonun kontrol altına alınmasını ve lenf düğümlerindeki şişkinliğin azalmasını sağlar.
Diğer yandan tükürük bezi taşı gibi durumlar söz konusu olduğunda taşın cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır ve taşın tamamen çıkarılmasıyla birlikte hastanın şikayetleri ortadan kalkar.
Tümör ya da kist gibi daha ciddi durumlarda ise ortognatik cerrahi gerekebilir. Özellikle kötü huylu tümörler için ameliyatın yanı sıra kemoterapi ya da radyoterapi gibi ek tedaviler de devreye girebilir.
Sık Sorulan Sorular
Sağ çene altında şişlik veya kist oluşumuna dair sıkça sorulan sorular ise şu şekilde:
Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi Kaç Günde Geçer?
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer sorusu sıkça sorulmaktadır. Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3 – 4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Çene Kisti Elle Hissedilir mi?
Yalnızca tam gelişimini tamamlayan çene kistleri alt dudak bölgesinde elle hissedilir bir şişkinliğe neden olur. Böylece hastalar çene kistinin farkına varmaktadırlar. Çene kistleri sinir hücreleri üzerinde gelişirler bu sebepten ötürü hissizlik oluşur.
Çene Altı Lenf Bezi Kanseri Belirtileri?
Çene altı lenf bezleri veya çene kemiği kanseri belirtileri birbirinden ayrılmaktadır. Çene kanseri belirtileri arasında ağrı, şişlik ve ikisi gibi belirtiler yer alır. Çene altı lenf bezlerinde kanser olması durumunda ise kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri gibi belirtiler ortaya çıkar.