Üst çene implant bekleme süresi; yerleştirilen titanyum implantın, üst çene kemiği ile kaynaşması için gerekli olan süredir. Bu süre, kişinin yaşına ve uygulanan ek tedavilere göre 3-6 ay arasında değişir. Bekleme süresinin sonunda yerleştirilen yapay diş kökü ile üst çene kemiği (maksilla) tamamen kaynaşır ve kalıcı protezler takılarak tedavi tamamlanır.
Dental implant tedavisinde bekleme süresi kritik öneme sahiptir. Yapay diş köküyle çene kemiğinin tamamen kaynaştığı durumlarda, tedavinin başarı oranı artar ve ömrü uzar. Aksi durumda ise yerleştirilen implant kısa süre sonra sallanmaya başlayarak tedavinin başarısız olmasına yol açar. Yazının devamında üst çene implant bekleme süresi ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
Dental İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene cerrahisi uzmanları tarafından yapılan dental implant tedavisi, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. Bu aşamalara dair kısa detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Muayene ve Değerlendirme
İlk aşamada hastaların çene yapısı ve diş sağlığı değerlendirilerek bu tedaviye uygunluğu, implant tedavisi öncesinde ek prosedürlere ihtiyaç duyulup duyulmadığına karar verilir. Panoramik röntgen ve 3 boyutlu tomografi gibi farklı görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Buradan elde edilecek sonuçlar, üst çene implant bekleme süresi ile ilgili de bilgiler verir.
2 – İmplantın Yerleştirilmesi
Hastaların tedavi için uygun aday olduklarına karar verildiğinde ikinci aşamaya geçilir. Bu aşamada ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır ve ağız içindeki yumuşak doku kaldırılarak çene kemiğine ulaşılır. Daha sonra özel yöntemlerle çene kemiğine implant yerleştirilir. Söz konusu adımın ardından üst çene implant bekleme süresi de başlamış olur.
Alt veya üst çene implant uygulaması genel hatlarıyla aynıdır. Ciddi bir farklılık söz konusu değildir. Ancak her hastanın çene durumu aynı olmadığından hastalara bağlı olarak bazı farklılıklar söz konusu olabilir.
3 – Osteointegrasyon Süreci
Kemikle titanyumdan yapılan yapay diş kökünün kaynaşması olarak da tanımlanan osteointegrasyon, bekleme süresinin ne kadar olacağını ortaya koyan süreçtir. Bu süreçte yerleştirilen implantın çevresinde kemik hücreleri oluşmaya başlar ve yapay diş kökünün sabitlenmesini sağlar.
Osteointegrasyon sürecindeki üst çene implant bekleme süresi, 3 ila 6 ay arasında değişir. Genç hastalar için bu süre çoğunlukla 3 ay civarındayken, yaşlılar için süre belirgin şekilde daha uzundur.
Üst çene (maksilla), alt çeneye kıyasla daha zayıf bir yapıdadır. Söz konusu durum, üst çeneye yapılan dental implant tedavilerindeki bekleme süresinin, alt çeneye kıyasla daha uzun olmasına yol açar.
4 – Geçici Protez
Yapay diş kökü yerleştirildikten sonra implantların durumuna bağlı olarak geçici protezler takılır. Geçici protezler, hastaların estetik görünümlerine katkı sağlar.
5 – Kalıcı Protezlerin Takılması
Alt veya üst çene implant bekleme süresi tamamlandıktan sonra geçici protezler çıkarılır ve kalıcı protezler takılır. Böylece hastalar doğal dişlerine yakın güçteki implantlarla yeme ve çiğneme fonksiyonlarını sorunsuz şekilde yerine getirir.
Uygulanan bu tedavinin başarılı olması için deneyimli çene cerrahlarının tercih edilmesi kritik öneme sahiptir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, sahip olduğu deneyimle bu alanın en önemli isimlerinden biridir. Dental implant veya diğer çene cerrahisi tedavileri hakkında bilgi almak için profesörle iletişime geçebilirsiniz.
Üst Çene İmplant Bekleme Süresi Nedir?
Bekleme süresi, temelde osteointegrasyon sürecinin kendisidir. Ancak bazı hastalarda kemik grefti ve sinüs kaldırma (lifting) gibi ek prosedürlere ihtiyaç duyulur. Bu tip durumlarda iki farklı bekleme süresi söz konusu olur. İlk bekleme süresi, uygulanan ek prosedürlere ilişkin, diğeri ise osteointegrasyon süreciyle ilgili olandır.
Üst Çene İmplant Bekleme Süresini Etkileyen Faktörler
Üst çene implant bekleme süresi üzerinde etkili olan farklı faktörler vardır. Söz konusu faktörlere ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
- Kemik grefti; çene kemiği yoğunluğu düşük olan hastalara yönelik bir uygulamadır. Bu uygulamada kemik tozu veya sentetik materyaller kullanılarak çene kemiği güçlendirilir. Kemik grefti uygulaması, tedavi süresinin 3-5 ay artmasına neden olur.
- Sinüs lifting, üst çene sinüs tabanının yükseltilmesi ve hastanın dental implant tedavisine uygun hale getirilmesine yönelik bir prosedürdür. Toplam tedavi süresinin 6-9 ay uzamasına yol açar.
- Genç hastalarda üst çene implant bekleme süresi, yaşlılara kıyasla daha kısadır. İyileşme hızının gençlerde daha yüksek olduğu bilinir.
- Hastaların genel sağlık durumu, buradaki bir diğer önemli etkendir. Sigara kullanımı, bağışıklık problemleri ve kronik hastalıklar iyileşme sürecini olumsuz etkiler ve sürenin artmasına neden olur.
- İmplant sayısı da önemlidir. Üst çene implant bekleme süresi, yerleştirilecek olan yapay diş kökü sayısına bağlı olarak farklılık gösterir.
- Ortognatik cerrahi tedavileri, sürenin uzamasına yol açabilecek bir diğer etken olarak dikkat çeker.
Görüleceği üzere süre üzerinde etkili olan farklı etkenler vardır. Bunlara bağlı olarak üst çene implant bekleme süresi ile ilgili detaylar, aşağıda yer alan tablodaki gibi özetlenebilir:
Uygulama | Bekleme Süresi |
İmplant Yerleştirme | 3-6 ay |
İmplant + Sinüs Lifting | 6-9 ay |
İmplant + Kemik Grefti | 9-12 ay |
Her hasta için bu sürelerin farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.
Üst Çene İmplant Bekleme Süresi ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Üst çene implant bekleme süresi, hastaların tedaviden sonraki uygulamalarından etkilenir. Bu süreçte öncelikle yerleştirilen implantın üzerine baskı yapılmaması kritik önemdedir. Zira uygulanacak baskı, osteointegrasyon (kaynaşma) sürecinin olumsuz etkiler ve sürenin uzamasına yol açar.
Cerrahi bölgenin temiz tutulması ve ağız hijyenine azami derecede özen gösterilmesi, bir diğer önemli husustur. İyileşme sürecinin hemen başlaması ve hızlı şekilde devam etmesi için bahsedilen hususlar kritik öneme sahiptir. Ayrıca ilk günlerde meydana gelecek şişlik ve ağrı ile ilgili de sadece doktor tavsiyelerine göre hareket edilmelidir. Böylece üst çene implant bekleme süresi, gereksiz yere uzamadan tamamlanacaktır.
Doktor seçiminin de bu süreçte önemli olduğu unutulmamalıdır. Çene cerrahisi alanında ciddi bir deneyime sahip olan Prof. Dr. Celal Çandırlı, yüksek başarı oranıyla dikkat çeker. Dental implant tedavisi ve TMJ gibi diğer çene rahatsızlıkları için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Üst Çene İmplant Bekleme Süresi Neden Önemlidir?
Bir tür çene ameliyatı ile yerleştirilen implantlar, yapay diş kökü görevi görür. Görevlerini sorunsuz şekilde yerine getirmeleri için iyileşme sürecinin (osteointegrasyon) başarılı şekilde tamamlanması gerekir. Bu ise ancak yeterli üst çene implant bekleme süresi ile mümkündür.
Yeterli süre kadar beklendiğinde implant ile çene kemiği etkili olarak kaynaşır. Böylece yerleştirilen yapay diş kökü çok sağlam bir şekilde çene kemiğine tutunur ve görevini başarılı şekilde yerine getirir. Yeteri kadar beklenmediğinde ise implant çene kemiğine tam olarak tutunamaz ve tedavi başarısızlıkla sonuçlanır.
Dental İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Üst Çene İmplant Bekleme Süresi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Üst çene implant bekleme süresi ile ilgili merak edilen hususlar ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir.
1 – Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz?
Çene kemiği yoğunluğun kemik grefti ile düzeltilemeyecek kadar düşük olması, hastada sistemik rahatsızlıkların bulunması durumunda dental implant tedavisi uygulanamaz.
2 – Bütün Dişleri İmplant Yaptırmak Mümkün Mü?
Bütün dişler için all on four dental implant prosedürü uygulanır. Alt ve üst çeneye yerleştirilen protezlerle, tüm dişlere implant takılmış olur. Bütün dişleri implant yaptırmak fiyat seviyesi, geleneksel yönteme kıyasla daha farklıdır.
3 – Üst Çene İmplant Bekleme Süresi Ne Kadardır?
Üst çene implant bekleme süresi 3-6 ay kadardır. Hastanın yaşı ve uygulanacak ek prosedürlere göre bu süre 12 aya kadar çıkabilir.
4 – Başarısız İmplant Kaç Günde Belli Olur?
Başarısız implantlar çoğunlukla ilk haftadan itibaren ortaya çıkan belirtilerle belli olur. Şişlik, kızarıklık ve giderek artan ağrı en önemli işaretlerdir.
5 – 1 İmplant Kaç TL?
Doktor deneyimi, tercih edilecek implant markası, kliniğin fiyat politikası ve diğer ek prosedürlere göre rakamlar değişir.