Yaşlılarda çene kilitlenmesi sık görülen sağlık problemlerinden birisidir. Söz konusu çene kilitlenmesi, günlük yaşamı ciddi anlamda etkilediğinden kontrol altında tutulması gerekir. Çene kilitlenmesi tedavileri ile kısa sürede sonuç alınması şarttır. Aksi takdirde bu sorun beslenme, hijyen ve diğer problemleri de beraberinde getirmektedir.
Yaygın olarak görülen çene kilitlenmesi yaşlılarda ve gençlerde farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Dikkat edilmesi gereken temel sebebi belirledikten sonra müdahale etmek olmalıdır. Aynı zamanda çene kilitlenmesi tedavisi kişisel olarak uygulanmamalı, çene zorlanmamalıdır. Bir uzman eşliğinde tedavilerin yapılması gerekecektir.
Yaşlılarda Çene Kilitlenmesi Tedavileri Nelerdir? Kilitlenen Çene Nasıl Açılır?
Uzmanlar eşliğinde çene kilitlenmesi tedavisi farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. Yöntemler altta yatan çene kilitlenmesi sebebine bağlı olarak saptanmaktadır. Bundan dolayı bireye özel tedaviler gerçekleştirildiğini söylemek gerekir. Dr. Celal Çandırlı olarak sizlerde yapılacak kontrollere göre tedavileri şekillendirdiğimi belirtmem gerekiyor.
Genel olarak merkezimizde uygulanan yaşlılarda çene kitlenmesi tedavileri şu şekildedir:
Tedavi Yöntemleri |
Açıklaması |
Egzersizler | İleri düzey olmayan ve tamamen kas kasılmasına bağlı oluşan kilitlenmelerde egzersizler işe yaramaktadır. Düzenli yapılacak egzersizler kitlenmelerin önüne geçer. |
İlaç Tedavisi | Her zaman olmamakla birlikte yaşlılarda çene kilitlenmesi ciddi ağrı yaratıyorsa ilaç yazılabilir. Kas gevşeticiler, ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. |
Beslenme Düzenini Değiştirme | Beslenmeye bağlı olarak çenede ağrı ve kilitlenme yaşanabilir. Daha yumuşak ve çiğnenebilir gıdalara geçiş, beslenme düzenindeki farklılık işe yaramaktadır. |
Çene Cerrahisi | Çene kitlenmenin çok ciddi boyutlarda olduğu ve farklı tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda ameliyat gerekebilir. Çene cerrahisi sayesinde olası kilitlenmelerin önüne geçilir. |
Trismus Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi şekline bağlı olarak çene kitlenmesi tedavi süresi değişiklik gösterecektir. Örneğin çene cerrahisi uygulamalarında bir gün içerisinde birkaç saatlik uygulama yapılmaktadır. İlaç tedavileri ise sürece yaygınlaştırılarak ilerlemektedir. Egzersiz ve beslenme düzenindeki değişikliklerde uzun vadeli yaklaşımlar olmaktadır.
Çene Kilitlenmesi Neden Olur?
Yaşlılarda çene kilitlenmesi nedenleri genellikle ortak sebeplere dayanmaktadır. Fakat her yaştan bireyde görülebilecek bu durumun altında yatan nedenler farklılaşmaktadır. Bundan dolayı olası kilitlenmelerin tedavisinde önce nedenlerine göz atmak gerekir. Çene cerrahı uzmanı olarak tarafımca saptanan ve yaygın görülen nedenler şu şekildedir:
1 – Stresten Çene Kilitlenmesi Nedenleri
Stres vücudumuzda fiziksel olarak etkilerini gösteren bir duygu durumudur. Aşırı stres altında kalmak farkında olmayarak çene kaslarımızı gerebilir. Kişi çenesini aşırı sıktığı için kilitlenmeler ortaya çıkmaktadır.
2 – Sabah Uyanınca Çene Kilitlenmesi
Yaşlılarda çene kilitlenmesi en sık sabah uyanınca görülmektedir. Sabah uyanır uyanmaz bu şikayetiniz varsa gece uykunuzda çenenizi çok sıkıyor olabilirsiniz. Buna ek olarak diş gıcırdatması da dışarıdan duyulabilen unsurlardan birisi haline gelebilmektedir.
3 – 20’lik Diş Çene Kilitlenmesi
Gençlerde görülebilmekle birlikte farkında olunmadığı durumlarda yaşlılarda da ortaya çıkabilmektedir. 20lik dişler yanlış yönde çıktığında içeride kalır ve çene kemiğine baskı yapar. Bu baskı yapmakla kalmaz çene ve diş sıralamasında bozukluğu da neden olabilir.
4 – Esnerken Çene Kilitlenmesi Nedenleri
Ani bir hareket yaşlılarda çene kilitlenmesi yaratmak için yeterli olacaktır. En yaygın görülme anı esnemek olmaktadır. Esnerken çeneden ses gelmesi, bir baskı hissedilmesi belirtiler arasındadır. Esnemeye bağlı çene kilitlenmeleri genellikle kas kasılması ve kemik yapısına bağlanmaktadır.
5 – Uykuda Çene Kilitlenmesi Neden Olur?
Uyurken çene kilitlenmesi yaşanma sebebi kaslarda biriken gerginliktir. Kişi farkında olmadan alt ve üst çenesini sıkar. Bu sıkma sabah uyanıldığında çenede kitlenme, ağrı ve acı hissiyatı yaratır. Gün içerisinde birey çenesini kullanmakta zorlanır.
6 – İleri Yaşa Bağlı Olarak Yaşlılarda Çene Kilitlenmesi Nedenleri
Yaşlılarda çene kilitlenmesi sebepleri arasında ilk olarak kaslardaki gerginlik gösterilmektedir. Biriken gerginlik çenenin en son aşamada kilitlenmesiyle sonuçlanır. Diğer yaşlılarda çene kitlenmesi sebepleri ise şu şekildedir:
- Kaslarda gerginlik,
- Uyurken ve gün içerisinde farkında olmadan çeneyi sıkma,
- Enfeksiyon ve buna bağlı durumlar,
- Apse oluşumları,
- Yaşlılığa bağlı olarak kemik yapılarındaki değişimler,
- Beslenme düzeni,
- Güç kaybına bağlı olarak kasların kilitlenmesi.
Yaşlılarda Çene Kilitlenmesi Belirtileri Hangileri?
Bireyler genellikle çene kilitlenmesi yaşadıklarında bunu anlayamayabilir. Geçici olduğunu düşünüp ağzını zorlayabilir ve hatta bundan dolayı daha büyük sorunlar yaşanabilir. Yaşlılarda çene kilitlenmesi belirtileri şu şekilde kendisini gösterecektir:
- Çene, yüz ve kulak bölgesine doğru geçmeyen ağrı
- Yemek yerken zorlanma
- Konuşma ve diş fırçalama gibi işlemleri yapamama
- Ağzı eskisine göre daha az açabilme
- Çene kaslarında sertlik hissetme
- Baş ağrısı
- Yutkunma da problem yaşama
- Kulaklarda çınlama
- İşitme problemlerinin çıkması.
Çene Kilitlenmesi Nedir?
Yaşlılarda çene kilitlenmesi; çene kaslarında ve sinir sisteminde meydana gelen hasardır. Trismus adı verilen yaşlılarda çene kilitlenmesi gün içerisindeki işlemlerin yapılmasına engel olmaktadır. Ağrı, acı, baş ve kulak ağrıları gibi problemlere de sebeptir. Uzman eşliğinde çene kilitlenmesi tedavileri; ilaçla, egzersizle ya da çene ameliyatı ile yapılmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Dr. Celal Çandırlı olarak yaşlılarda çene kilitlenmesi başta olmak üzere çene sorunlarınız için sizleri merkezimize bekliyoruz. Ayrıca konu hakkında merak edilen diğer soruları da sizler için cevaplayacağım.
1 – Çene Kilitlenmesi Neyin Belirtisi Olabilir?
Farklı unsurların belirtisi olabilmektedir. Kaslarda aşırı sıkışma, radyoterapi görmeye bağlı olarak semptom olarak da çıkacaktır. Diğer taraftan 20lik dişlerde problem olabileceği, psikolojik nedenlerden dolayı da görülebileceği düşünülmektedir.
2 – Çenesi Kilitlenen Kişiye Ne Yapılır?
Öncelikle yaşlılarda çene kilitlenmesi ile karşılaştıysanız müdahale etmeyin. Kilitlenme kuvvetine bağlı olarak sorun ciddi olabilir. Bir an önce kişiyi alıp en yakın hastaneye başvurmak gerekir. Uzman hekim tarafından yaşlılarda çene kilitlenmesi sebepleri göz önünde bulundurulup uygun tedavi yöntemine geçilecektir.
3 – Çene Kilitlenmesi için Hangi Bölüme Gidilir?
Gençlerde, yetişkinlerde ve yaşlılarda çene kilitlenmesi için çene alanında uzmanlaşmış bölümler yardımcı olmaktadır. Çene cerrahi alanındaki bir uzmana görünmek olası sorunlarınızı ortadan kaldıracaktır. Dr. Celal Çandırlı olarak alandaki bilgi ve tecrübemle hastalarıma yardımcı olmaktayım.