Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtı; dişlerin sallanması, diş eti çekilmesi, yüzde çökme ve şekil değişiklikleri, ağrı, hassasiyet ve diş aralarında boşluk oluşması şeklinde verilir. Ortaya çıkan belirtiler, çene kemiğinde sorun olduğunun en önemli işaretleridir. Söz konusu işaretlerin fark edilmesinden hemen sonra çene cerrahisi bölümüne başvurulması gerekir. Yazının devamında çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun detaylı yanıtı yer almaktadır.
Çene Kemiği Erimesi Nedir?
Çene kemiği erimesi; farklı nedenlere bağlı olarak çenede bulunan kemik dokusunun yoğunluk ve hacim olarak azalmasıdır. Söz konusu durum periodontal hastalıklar, yaşlılık, diş kaybı ve travma gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Estetik ve fonksiyonel problemler oluşturma potansiyeli olan sorun, doğru tedavi yöntemleri ile durdurulur veya kalıcı olarak giderilir.
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtlarından olan semptomlar, erimenin en önemli etkileridir. Her vakada farklı şiddette görülen bu problemler, çenelerin birinde veya her ikisinde de ortaya çıkabilir. Üst ve alt çene kemiği erimesi, benzeri işaretlere ve belirtilere sahiptir.
Çene Kemiği Erimesi Nedenleri
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız konusunda merak edilen hususlardan bir diğeri, bu problemin nedenleridir. Yaygın olarak görülen nedenler ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
Nedenler | Açıklama |
Diş Kaybı | Diş kökleri, çene kemiklerini uyararak buradaki kemik dokusunun güçlenmesi ve kendisini yenilemesi sağlanır. Ancak diş kaybı meydana geldiğinde söz konusu uyarı kaybolur ve kemik dokusu zayıflamaya başlar. |
Travmalar | Çene bölgesine alınan travmalar, kemikte yaralanmaya yol açtığında erime meydana gelebilir. |
Diş Eti Hastalıkları | Periodontal hastalıklar, çenede bulunan kemik dokusunu direkt veya dolaylı olarak etkileyerek yoğunluk kaybına yol açar. |
Sistemik Hastalıklar | Osteoporoz türünden rahatsızlıklar, vücuttaki tüm bölgelerde olduğu gibi çenede de erimeye neden olabilir. |
Yaşlılık | Yaşlanma sürecinde doğal olarak kemik yoğunluğunda azalma meydana gelir. |
Protez | Uzun süreli diş protezi kullanmak veya dişler için uygun olmayan protezlerin kullanımı da benzer etkiler oluşturur. |
Söz konusu nedenlerin herkeste aynı etkiyi yapmayacağı unutulmamalıdır. Örneğin; yaşlanan herkeste görülen erime seviyesi aynı değildir. Bu sürece etki eden birçok faktör vardır.
Çene Kemiğinin Eridiğini Nasıl Anlarız?
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtı, erimeni boyutuna bağlı olarak farklılık gösterir. Erime sürecinin hemen başında belirgin semptomlardan söz etmek zordur. Ancak ilerleyen süreçte, dışarıdan dahi fark edilen belli etkiler meydana gelir. Erimenin fark edilmesi, gerekli tedaviye hızlı bir şekilde başlanması açısından kritik öneme sahiptir.
1 – Dişlerin Sallanması
Bir adet dişin sallanması, kendi köküyle ilgili olabilir. Ancak birden fazla dişin aynı anda sallanmaya başlaması, çene kemiğindeki probleme işaret eder. Kemik yoğunluğundaki azalma nedeniyle dişler kemiğe tam olarak tutunamaz ve sallanırlar.
2 – Diş Eti Çekilmesi
Kemiğin yoğunluğunu kaybetmesi, diş etlerinin tutunacak yapı konusunda sorun yaşamasına yol açar. Diş etlerini destekleyen yapının zayıflamasına bağlı olarak çekilme meydana gelir. Diş eti çekilmesi ile diş köklerinin görünmesine neden olarak ciddi rahatsızlıkların riskini artırır.
3 – Estetik Değişiklikler
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtlarından biri de yüzün estetik yapısında meydana gelen değişimlerdir. Çene hattının zayıflaması ve ağız çevresinde çökme meydana gelmesi, en önemli işaretlerdir. Ayrıca dudaklar ve yanaklarda yaşlılık belirtiler de ortaya çıkabilir.
4 – Fonksiyonel Bozukluklar
Kemik yoğunluğunun azalması ile birlikte çenelerde kapanış bozuklukları başlayabilir. Bu türden durumlarda konuşma ve çiğnemede problemler ortaya çıkar. Sebepsiz yere çıkan fonksiyonel bozukluklar da çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtları arasında yer alır.
5 – Ağrı ve Hassasiyet
Çiğneme ve konuşma sırasında normalde hissedilmeye ağrı ve hassasiyet, kemik yapısındaki değişimlerden kaynaklı olabilir. Ayrıca temporomandibular eklem de söz konusu erimeden etkilenebilir. Buna bağlı olarak eklemlerde de ağrı ve hassasiyet oluşması beklenir.
6 – Diş Aralarında Boşluk
Çene kemiğinin zayıflaması ile birlikte diş kökleri yer değiştirmeye başlar. Söz konusu durumda dişler arasında boşluklar meydana gelebilir.
7 – Diş Kaybı
Kökleri artık kemiğe tutunmakta zorlanan dişler kaybedilebilir. Kaybedilen diş sayısı, hastalara göre farklılık gösterir.
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtını, ortaya çıkan bu belirtiler oluşturur. Ancak belirtiler, her hastada farklıdır. Ayrıca söz konusu belirtilerin farklı nedenleri de olabilir. Dolayısıyla belirtiler önemli bir işaret olsa da kesin sonucu vermezler. Bundan dolayı hastaların kemik erimesi yaşayıp yaşamadıklarını anlamak için mutlaka uzman bir çene cerrahına muayene olması gerekir. Özel görüntüleme teknikleri kullanılarak çene kemiğinde erime olup olmadığı net olarak anlaşılır.
Çene Kemiği Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusuna yanıt verdikten sonra tedaviye geçilmelidir. Zira tedavinin geciktirilmesi, erimenin devam etmesine neden olur. Üst ve alt çene kemiği erimesi tedavisi için kullanılan farklı yöntem ve teknikler vardır. Söz konusu tekniklerden yaygın olarak kullanılanlar aşağıdaki gibidir:
1 – Kemik Grefti (Box Teknik)
Çene kemiğinin erimesinin tedavisi için kullanılan yöntemlerin başında kemik grefti gelir. Kemik grefti, hastanın vücudunun farklı bölgesinden alınan veya sentetik olarak oluşturulan kemiklerin çene bölgesine eklenmesidir. Söz konusu yöntem, büyük oranda implant tedavisi için öncesinde uygulanır ve implantların sağlam şekilde çenelere tutunmasını sağlar.
Kemik greftinin uygulanması için kullanılan farklı yöntemler vardır. Söz konusu yöntemlerden biri de box teknik olarak bilinen yöntemdir. İleri derecede uzmanlık gerektiren box teknik, en etkili diş kemik erimesi tedavileri arasında yer alır. Söz konusu teknik ile çene kemiğinin yoğunluğu artırıldığı gibi yükseklik ve genişlikteki yetersizliklerde giderilir. Yöntemin uygulanmasında izlenen adımlar ise şu şekildedir:
- Hastalara lokal anestezi uygulanır ve süreçte herhangi bir ağrı duymaları engellenir.
- Yumuşak dokuda açılan kesilerle çene kemiklerine ulaşılır.
- Çene kemiklerine titanyum veya benzeri biyo uyumlu malzemelerden yapılan plakalar yerleştirilir ve bir kutu oluşturulur. Oluşturulan kutunun büyüklüğü, daha önce yapılan hassas planlama ile belirlenir.
- Oluşan kutunun içerisine greftler eklenir ve kesilere kapatılarak işlem tamamlanır.
İlgili yöntemde kutuya benzer alanların oluşturulması, box teknik adını almasına neden olmuştur. İlgili tedavi ileri derece uzmanlık gerektir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, kemik grefti ve diğer kemik erimesi tedavileri konusunda deneyime sahiptir. Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtı ve tedavi yöntemlerine dair detaylar için dilediğiniz zaman profesöre ulaşabilirsiniz.
2 – Diş İmplantları
Diş eksikliğinden kaynaklı erimeleri durdurmak için uygulanır. Ayrıca farklı bir kemik erimesi tedavisinin ardından benzer sorunların yaşanmaması için de diş eksiklikleri implantlar aracılığı ile giderilir.
3 – Periodontal Tedaviler
Kemik erimesine neden olan veya risk oluşturan diş eti rahatsızlıklarının tedavisi de bu süreçte son derece etkilidir. Deneyimli doktorların uyguladığı tedaviler sayesinde periodontal hastalıklar giderilir ve oluşturdukları riskler de ortadan kalkar.
Diş Kemik Erimesi Ağrı Yapar Mı?
Kemik erimesi, bazı vakalarda ağrıya neden olabilir. Kemik yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak diş kökleri açığa çıkar ve çürük riski artar. Ayrıca diş eti hastalıklarının oluşumu da kolaylaşır. Tüm bunlara bağlı olarak ağrı ve hassasiyet görülebilir. Hastanın durumuna göre ağrı ve hassasiyetin şiddeti farklılık gösterir.
Diş Kemik Erimesi Ne İyi Gelir?
Diş kemik erimesi tedavisi için mutlaka deneyimli bir çene cerrahına gidilmesi gerekir. Doktor onayı olmayan yöntemler hem istenen etkiyi oluşturmaz hem de farklı sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı uzman bir çene cerrahından onay almadan çene kemiklerine yönelik herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.
Çene Kemiğinin Eridiğini Nasıl Anlarız Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız konusu ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Dişte Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Dişlerin sallanması, aralarındaki boşlukların artması, dişlerde kayma ve diş eti rahatsızlıkları kemik erimesinin belirtileri arasında kabul edilir.
2 – Diş Kemik Erimesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Lokal anestezi altında yapılan ameliyatta ağız içinde kesi açılarak kemiklere ulaşılır. Daha sonra ise planlanan noktalara kemik greftleri yerleştirilerek işlem tamamlanır.
3 – Çene Kemiğinin Eridiğini Nasıl Anlarız?
Çene kemiğinin eridiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtı, ortaya çıkan belirtiler şeklindedir. Dişlerin sallanması, estetik problemlerin oluşması, çiğneme ve konuşmada bozulmalar gibi semptomlar, önemli işaretlerdir.
4 – Protez Kullanımı Nedeniyle Çene Kemiğinin Eridiğini Nasıl Anlarız?
Protezin uzun süreli veya yanlış kullanımı, kemiklerin erimesine neden olur. Bu tip durumlarda damakta ve ilgili diğer noktalarda düzleşme meydana gelir.
5 – Üst Çene Kemiği Erimesi Tedavisi Ameliyatsız Yapılır Mı?
Sorunun büyüklüğüne ve nedenine göre farklı tedavi yöntemleri gündeme gelir. Ancak en etkili yöntemin cerrahi işlemle kemik grefti yerleştirmek olduğu ifade edilebilir.