Yüz kontur implantları; estetik cerrahi alanında yüz hatlarının belirginleştirilmesi ve asimetri problemlerinin giderilmesi için kullanılan özel tıbbi ürünlerdir. Bu ürünler çene, yanak, göz çukuru ve diğer yüz bölgelerine yerleştirilerek estetik problemlerin giderilmesini sağlar. Çoğunlukla silikon ve medpor olarak bilinen maddelerden yapılır.
İlgili tıbbi malzemeler, büyük oranda estetik problemlerin ortadan kaldırılması, yüzün daha orantılı hale getirilmesi için kullanılır. Ancak bazı vakalarda fonksiyonel problemler giderilirken de yüzün farklı bölgelerine yerleştirilir. Bu sayede hem işlevsel hem de estetik sorunların tek cerrahi işlemler giderilmesi sağlanır. Yazının devamında yüz kontur implantları ile ilgili merak edilen diğer detayları bulabilirsiniz.
Yüz Kontur İmplantları Nedir?
Yüz kontur implantları; yüz hatlarının yeniden şekillendirilmesi ve belirginleştirilmesi için kullanılan tıbbi malzemelerdir. Çene, yanak ve elmacık kemiği gibi yerlere yerleştirilir ve yüzün daha orantılı bir görünüm kazanmasını sağlar. Silikon ve medpor gibi malzemeler sayesinde doğal sonuçlar da oluşturur. Estetik amaçlı olarak kullanılan bu ürünler, ortognatik cerrahi tarafından da bazı vakalarda kullanılır.
Yüz implantları, belli amaçlar için kullanılır ve bunlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yüz bölgesinde kullanılan bu implantların teme amacı estetik kaygıları gidermektir. Özellikle farklı nedenlere bağlı olarak oluşan asimetriyi etkili olarak giderir.
- Hastalıklar, travmalar veya doğuştan gelen anomalilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan hacim kayıplarının giderilmesinde kullanılır. Yüz kontur implantları, hacim kayıplarını etkili olarak giderir.
- Çene ucu ve elmacık kemiği gibi alanlara dolgunluk kazandırır.
Vakalara ve hastaların beklentilerine göre farklı amaçlar için de kullanılabilir.
Yüz Kontur İmplant Türleri
Yüz kontur implantları, yüzün orantısını sağlama, hatları belirginleştirme ve hacim kayıplarını giderme konusunda oldukça etkilidir. Bu tıbbi malzemeler, her hasta için özel olarak yapılır ve bundan dolayı özel yapım yüz implantları olarak da isimlendirilir.
Yüz implantı olarak kullanılan tıbbi malzemelerin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlara ilişkin detay ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Yüz Kontur İmplantları | Açıklama |
Silikon | En yaygın yüz kontur implantları arasında yer alır. Yüz şekillendirme ve hatların belirginleştirilmesinde doğal sonuçlar sağlar. Ayrıca gerekli durumlar çıkarılması da kolaydır. |
Medpor | Yumuşak ve gözenekli yapıya sahiptir. Vücut ile yüksek uyum sağlar ve bütünleşir. Geri çıkarılması zordur. Burun ve çene konturlarında yaygın olarak kullanılır. |
PEEK | Yüksek dayanıklılığı olmasına karşın hafif sayılabilecek bir malzemedir. Rekonstrüktif cerrahide yaygın olarak kullanılır. |
ePTFE | Medpor ile benzerlik gösteren bir yapıya sahiptir. Ancak kullanımı medpor kadar yaygın değildir. |
Hastaların ihtiyaç ve beklentileri dikkate alınarak söz konusu seçeneklerden uygun olanlar tercih edilir. Ancak çene cerrahisi ve plastik cerrahi tarafından vakaların önemli kısmında medpor ve silikonun tercih edildiği bilinir. Alt çene kemiği, yanaklar, göz çukuru, elmacık kemiği ve çene ucu gibi noktalardaki ihtiyaçlar için silikon ve medpor çoğunlukla yeterli olur.
Silikon, doğal sonuçlar sağlama konusunda başarılıdır, ancak kayma ve yer değiştirme riskine sahiptir. Medporun dezavantajı ise çıkarılması gerektiğinde karmaşık ve zorlu bir cerrahi işlem gerektirmesidir.
Hangi Durumlarda Yüz Kontur İmplantları Kullanılır?
Yüz kontur implantlarının kullanıldığı farklı vakalar ve durumlar vardır. Bazen sadece estetik kaygıları olan kişilerin isteğine bağlı olarak dahi bu tıbbi malzeme kullanılabilir. Ancak genel olarak kullanıldığı durumlar aşağıdaki gibidir:
1 – Yüz Oranlarını Düzeltme
Dengeli bir görünüm için yüz hatlarının belli bir simetriye sahip olması gerekir. Yüzün alt, orta ve üst bölgesinde yer alan bölümlerin kendi içerisinde bir orantıya sahip olmaması, asimetriye yol açar. Yüz kontur implantları kullanılarak orantısız olan kısımlar düzeltilir ve yüzü asimetrisi giderilir.
2 – Çene Hatlarını Belirginleştirme
Çenesi ileride, geride veya zayıf olan kililer için de söz konusu tıbbi malzemelerden yararlanılır. Ortognatik cerrahi uygulamalarında kullanılan yüz implantları ile bu hatlar belirginleştirilir ve estetik kaygılar giderilir. Ancak kullanımı ortognatik cerrahi ile sınırlı değildir. Yüz estetiği yapılırken de ilgili malzemelerden aynı amaç için yararlanılır.
3 – Hacim Kayıpları
Yaşlılık, hastalık, doğum anomalileri ve travma gibi nedenlerden dolayı yüz hatlarında hacim kayıpları meydana gelir. Bu kayıplar yumuşak doku veya kemik yapısında görülür. Düzeltilmesi için mutlaka cerrahi bir işlemle söz konusu implantların ilgili bölgelere yerleştirilmesi gerekir.
4 – Yaşlılık Belirtileri
Yaşın artması ile birlikte kemik dokusunda hacmin azalması ve yumuşak dokuların sarkması gibi durumlar meydana gelir. İmplantlar, ilgili problemleri giderme konusunda oldukça başarılıdır. İhtiyaç ve beklentilere göre uygun bir implant tercih edilerek, cerrahi işlemle yerleştirilir.
5 – Estetik Amaçlar
Kişinin genel görünümünde ciddi bir sorun olmasa dahi estetik amaçlar için bu tıbbi malzemelerden yararlanılabilir. Yüz kontur implantları, estetik kaygıları giderme konusunda son derece başarılıdır.
6 – Travma Sonrası Rekonstrüksiyon
Travmaya bağlı olarak yüzde oluşan deformasyonların kapatılması ve yüzün yeniden eski görünümünü kazanması için kullanılır. Hastalara özel olarak yapılan implantlardan yararlanılır.
Yüz Kontur İmplant Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Yüz implantları cerrahi işlemle hastaların yüzlerine yerleştirilir. Söz konusu cerrahi işlem, operasyonun büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılır. Hasalar tamamen uyutulur ve daha sonra cerrahi işleme geçilir.
Cerrahi işlemin ilk aşamasında ağız içinde küçük kesiler açılır. Böylece ağız içinden operasyonun yapılacağı ve implantların yerleştirileceği bölgeye ulaşılır. Söz konusu implantlar büyük bir özenle yerleştirilir ve diğer tıbbi işlemler de yapılarak kesiler kapatılır. İşlemler, ameliyatın kapsamına bağlı olarak 3-4 saat kadar sürer.
Ameliyattan sonraki iyileşme süreci ortalama 3-6 hafta kadar sürer. Hastalar ilk birkaç saat gözetim altında tutulur ve daha sonra taburcu edilir. Kapsamlı vakalarda ise hastaların birkaç gün hastanede kalması gerekebilir.
Yüz Kontur İmplant Cerrahisi Riskleri
Her cerrahi işlemde olduğu gibi burada da belli riskler vardır. Bu riskler, en iyi yüz implant cerrahı ile minimize edilir ve ortaya çıkma olasılığı düşürülür. Söz konusu operasyonlardaki komplikasyon riskleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Sinir hasarı
- Başarısız sonuçlar
- Revizyon ameliyatı ihtiyacı
- Yerleştirilen implantın kayması, yer değiştirmesi
- Anesteziden kaynaklı komplikasyonlar
Bu risklerin neredeyse her cerrahi işlemde olduğu unutulmamalıdır. Deneyimli bir cerrah tercih edilerek ilgili risklere ilişkin olasılıkların önemli ölçüde ortadan kaldırılması mümkündür. Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu noktada akla gelen en önemli isimlerden biridir. Yüz implantları hakkında daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yüz Kontur İmplantları ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Yüz kontur implantları hakkında merak edilen hususlar ve bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır.
1 – Yüz Kontur İmplantları Ne İşe Yarar?
Yüz kontur implantları yüz ve çene bölgesinde bulunan asimetrileri ve hacim kayıplarını gidermek için kullanılır. Yüz hatlarının belirginleşmesini ve orantılı hale gelmesini sağlayan bir yapıya sahiptir. Ortognatik cerrahide de yaygın olarak kullanılır.
2 – Yüz Kontur İmplantları Nerelere Yerleştirilir?
Göz çukur, elmacık kemikleri, yanaklar, çene ucu ve alın gibi bölgelere yerleştirilir. Hastaların ihtiyaç ve beklentileri dikkate alınarak hangi noktalara yerleştirileceğine karar verilir.
3 – Yüz İmplantları İyileşme Sürecinden Sonra Çıkarılır Mı?
Yüz kontur implantları kalıcı olarak yerleştirilir ve iyileşme sürecinden sonra geri çıkarılmaz. Kemik ve yumuşak dokulardaki hacim kayıplarını da giderme konusunda başarılı olan bu tıbbi malzemeler, kalıcı sonuçlar sağlar.
4 – Yüz Kontur İmplantları Fiyatları Ne Kadar?
Yüz implantı fiyatları, tercih edilecek malzemeye bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca söz konusu tıbbi malzemelerin her hasta için özel olarak hazırlandığı da bilinir. Dolayısıyla fiyatlar konusunda net rakamlar vermek mümkün değildir.
5 – Hangi Hastalarda Yüz Kontur İmplantları Kullanılır?
Yüz asimetrisi, yumuşak doku ve kemiklerdeki hacim kayıpları, zayıf çene belirtileri, yaşlanma belirtileri ve yüz deformiteleri nedeniyle söz konusu implantlardan yararlanılır. Ayrıca sadece estetik kaygılar nedeniyle dahi ilgili tıbbi malzemeler kullanılabilir.