Yüz protezleri, yüz bölgesinde oluşan boşluk alanlara hazırlanan protezlerdir. Zaman zaman bireylerin yüzünde hastalık, diş kaybı, kazalara bağlı olarak boşluklar oluşabilir. Hatta birey anne karnından böyle doğmuş da olabilir. Bireyde gelişme geriliği gibi durumlar da oluşabilir. Bu durumda yüz implantları devreye girer. Peki nasıl uygulanır? İşte ayrıntılar.
Yüz Protezleri Hangi Durumlarda Uygulanır?
Farklı nedenlerden dolayı yüzde oluşan boşluklar kişiyi sosyal hayatında ve yaşam kalitesinde olumsuzluklarla karşı karşıya getirebilir. Bu boşluk alanlar bazen ağız içinde olabileceği gibi bazen ağız dışında da olabilir.
Ağız içinde oluşma durumunda; üst çene ve alt çeneyi, ağız dışında oluşması durumunda; göz, burun ve kulak bölgesi etkilenir. Bu eksiklik tek bir bölgede olabileceği gibi birden fazlar bölgede de ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda bireyde fizyolojik rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir. Bunlar arasında;
- Yutkunmada zorluk
- Yemek yeme esnasında zorlanma
- Psikolojik olarak kendini kötü hissetme gibi durumlar sayılabilir.
Yüz protezleri uygulamada amaç;
- Estetik görünümü düzeltmek
- Fiziki farklılığın bireyde yarattığı psikolojik baskıyı hafifletmek
- Boşluğun yol açtığı konuşma, çiğneme ve yutkunma gibi problemleri azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak olarak sayılabilir.
1 – Hangi Bölgelere Yüz Protezleri Uygulanır?
Yüz protezleri uygulaması en çok orta yüz ve çene bölgesine yapılır. Bu uygulama yapılırken kişinin kendi vücudundan kemik alınarak da işlem gerçekleştirilebilir. Ancak bu durum ağrılı ve uzun bir süreç olduğu için kaza veya kanser gibi nedenlerle oluşan kemik kaybı dışında tercih edilmez. Estetik kaygılarla yapılan işlemlerde protezler sıklıkla tercih edilir.
Bu konuyla ilgili olarak hekimin bilgi birikimi ve tecrübesi oldukça önem taşır. Profesör Doktor Celal Çandırlı bu alanda en iyi yüz implant cerrahı olarak kabul edilen isimler arasındadır. Kendisi hakkında yapılan hasta yorumlarını inceleyerek siz de memnuniyet oranı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Yüz uyumu için ortognatik cerrahi alanında hizmet veren kliniğimize sitede yer alan bilgilerden ulaşabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
2 – Kullanılan Protezler Hangi Maddelerden Yapılıyor?
Yüz protezleri yapımında iki madde kullanılır. Bunlar silikon ve poroz polietilendir. Bu iki maddenin özelliklerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
Silikon Yüz Protezleri | Poroz Polietilen Yüz Protezleri |
Kaygan özelliğe sahiptir. | Piyasada medpor ismi ile de bilinir. |
Kayganlığı sayesinde küçük kesilerden kolayca yerleştirilebilir. | Üzerinde minik delikler bulunan bir plastiktir. |
Zaman içinde alttaki kemikte erime oluşumuna sebep olabilir. | Silikona göre yerleştirilmesi ve çıkarılması daha zordur çünkü pütürlü bir yüzeye sahiptir. |
Kaygan bir yüzeye sahip oldukları için zamanla yerlerinde kayabilirler. Bu yüzden yerleri iyi tespit edilmelidir. | Kayma riski düşüktür. Gözenekli yapısıyla vücut ile bütünleşir. |
– | Medpor yüz protezleri alttaki kemiği eritme gibi bir risk taşımaz. |
3 – Protezler Nasıl Yerleştirilir?
Yüz protezleri yerleştirme işleminde operasyonun yapılacağı yere göre hazırlığı başlanır. Eğer protezler orta yüz veya elmacık kemiği üzerine konulacaksa alt göz kapağı ya da ağız içinden bir kesi yapılır. Eğer çene bölgesine konulacaksa ağız içinden bir kesi yapılması gerekir.
Yüz protezleri uygulamak bir operasyon planlanıyorsa üç hafta öncesi ve sonrası aspirin ve sigara kullanımı tamamen bırakılır. Son bir hafta kan sulandırıcı ürünlerden uzak durulmalıdır. Bazı ağrı kesiciler (Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi) de tercih edilmemeli bunların yerine Minoset veya Novalgin gibi ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Ayrıca yeşil çay, keten tohumu gibi bitkisel ürünler; tüm zayıflama ürünler ve ginseng, co-enzim gibi multivitamin haplarının kullanımına da ara verilmelidir.
4 – Operasyon Ne Kadar Sürer, Anestezi Gerekir mi?
Bu operasyonlar ortalama olarak 30-60 dakika arasında gerçekleştirilir. Anestezi uygulaması ise başka bir operasyon planlanmıyorsa lokal olarak uygulanır. Ameliyathane ortamında yapılan yüz protezleri ağrı kesicilerin desteği ile sürdürülür ve tamamlanır. Bu işlemden sonra genelde hafif ağrı kesiciler ile hasta iyileşme sürecini atlatır. Operasyon sonrası çok ağrılı bir süreç yoktur.
İşlemden sonra yüzde şişlikler ve morluklar oluşabilir. Kişide mimik kaybı görülebilir. Bunlar normaldir. Ortalama olarak yetmiş iki saat gibi bir süre sonunda şişlikler iner ve morluklar kaybolmaya başlar. Yaklaşık 3 hafta sonrasında yüz protezleri oturunca kişi gerçek bir yüz görünümüne kavuşur.
5 – İşlem Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Yüz protezleri işlemi sonrası iyileşme süreci, hastaların yaşına ve yapılan işlemin kapsamına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sadece implant yerleştirilen hastaların iyileşme süresi, gibi farklı tedavilerin beraber şekilde uygulandığı hastalara göre daha kısa sürede gerçekleşir.
Protez tedavisi sonrasında ilgili bölgede ağrı veya şişlik oluşabilir. Ağrı için doktorun önereceği veya reçete ettiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Enfeksiyon riskine karşılık ise antibiyotiklerinizi kullanmalısınız. Şişliğin artmaması için başın yüksekte tutulması ve soğuk kompres uygulanması gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Yüz protezleri sonrası tam iyileşme süresi, yaklaşık 3 ile 6 hafta arasındadır. protez yerleştirmek için açılan kesiler yaklaşık 2 haftada iyileşir. Hastanın bu süreç içinde dinlenmesi ve doktor tavsiyelerine göre hareket etmesi gereklidir ve iyileşme için son derece önemlidir. Bu sayede operasyonun sonuçları kalıcı hal alacak ve başarı oranı gözle görülecek şekilde artacaktır.
Bu uygulama ile birlikte en sık araştırılan protezler arasında çene protezi de vardır. Bu konuya da burada değinmenin faydalı olacağını umut ediyoruz.
6 – Çene Protezi Nedir?
Çene protezleri, çene travmaları, doğuştan çene anomalileri veya çene kanseri nedeniyle kaybedilen çene uçlarını yerine koymak için kullanılır. Bu protezler hastanın dişlerinin arkasındaki kemiğe yerleştirilen bir vida sayesinde sabitlenebilir veya bir çene bandıyla tutturularak takılır. Konu ile ilgili olarak çene protezi yaptıranlar ile görüşebilirsiniz.
Bunun yanı yüz protezleri uygulaması yaptıran kişiler zaman zaman yorumlarını internet üzerinden paylaşıyor. İnternet üzerinden yorumları okuyarak fikir edinebilirsiniz. Bu alanda da karar verme aşamasında iyi bir araştırma yapmanız gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
Sık Sorulan Sorular
Yüz protezleri konusuyla ilgili olarak sık sorulan sorulara ve soruların cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Elmacık Kemiği Protezi Yaptıranlar Memnuniyet Oranı Nasıl?
Bu tarz ameliyatlar günümüzde kolay bir şekilde yapılmakta kişilerin estetik kaygıları giderilmektedir. Konu ile ilgili olarak elmacık kemiği ameliyatı öncesi ve sonrası şeklinde internet araştırması yaparak görselleri karşılaştırabilirsiniz. Bu sizin yüz protezleri hakkında fikir edinmenizi sağlayacaktır.
2 – Elmacık Kemiği Protezi Fiyatı Ne Kadar?
Günümüzde yüz protezleri fiyatlarını etkileyen birçok unsur vardır. Hekimin tecrübesi, kliniğe ulaşım şartları, hasta takibi gibi farklı etmenler sayılabilir. Bunun yanı sıra operasyonda kullanılacak malzeme gibi detaylar da önemlidir. En doğru fiyat bilgisi için doktorunuzla görüşmek en sağlıklı bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır.
3 – Yüz Arkı Nedir Protez?
Yüz arkı ise artikülatörlerle beraber kullanılan bir tür kayıt cihazıdır. Bu cihazlar, diş hekimlerine ve protez teknisyenlerine hastaların çene hareketlerini, çene yapısını ve dişlerin beraberken nasıl etkileşim halinde olduğunu detaylı olarak analiz etme imkanı sunar.
4 – Estetik Protez Nedir?
Estetik protez; estetik hekimleri tarafından yapılan bir işlem olup amaç, eksik olan dişleri tamamlamak ve diş etlerindeki sorunları düzelterek hastanın yüzüne uyumlu hale getirmek. Böylelikle güzel bir görünüm elde etmektir.
5 – Medpor Çene Protezi Fiyatları Ne Kadar?
Yüz protezleri fiyatları farklı unsurlardan etkilendiği için en doğru bilgiye doktorunuzdan ulaşabilirsiniz.