Çene ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı; soğuk veya sıcak kompres, ağrı kesiciler, kas gevşetici ilaçlar, ağız egzersizleri ve yumuşak gıdaların tüketilmesi, şeklindedir. Ancak bu yöntemlerin mutlaka doktor onayı ve kontrolü ile uygulanması gerekir. Ayrıca söz konusu uygulamaların önemli kısmı, ağrının hafifletilmesine yöneliktir ve tedavi edici özelliği yoktur. Çene ağrısının kalıcı olarak giderilmesi için uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Çene ağrılarının farklı nedenleri vardır ve ilgili durumdan kaynaklı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Çene ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı da yine söz konusu nedenlerden etkilenir. Yani ağrının hafifletilmesine yönelik uygulamalar, her hasta için farklı olabilir. Çene ağrısına ne iyi gelir konusundaki diğer detayları yazının devamında bulabilirsiniz.
Çene Ağrısı Nedir?
Çene ağrısı, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve ağrı ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Yaşam kalitesini düşüren ağrılar, çoğunlukla çene eklemi bölgesinde meydana gelir. Sol veya sağ çene ağrısı şeklinde nitelenen durumlarda temel neden, temporomandibular eklem (TME) olarak bilinen çene eklemidir.
Ağrı, farklı şiddette olabilir ve bazen çenenin açılıp kapanmasını olumsuz etkiler. Bu tip durumlarda konuşma, çiğneme, ısırma ve yutma gibi fonksiyonlarda da zorluklar ortaya çıkar. Yani söz konusu ağrı, sadece rahatsızlık hissi veren bir durum değildir.
Çene ağrısına ne iyi gelir konusundaki bir diğer önemli nokta ise belirtilerdir. Ağrılar, bazen kısa süreli kas spazmlarından kaynaklı olarak ortaya çıkar. İlgili türden durumlar, kısa sürede geçer ve çoğunlukla önemsizdir. Ancak ciddi nedenlerden kaynaklı olan ağrılar, son derece önemlidir ve bunların bazı belirtileri vardır. Söz konusu belirtiler ise şu şekilde sıralanır:
- Yüzde ve kulak çevresinde ağrı
- Baş ağrısı
- Çiğneme ve konuşmada zorluk
- Kulak çınlaması
- Ağız açmada güçlük
Çene ağrısına ne iyi gelir sorusu açısından ilgili belirtiler son derece önemlidir.
Çene Ağrısı Nedenleri
Çene ağrısına neden olan birçok önemli etken vardır. Bunlardan yaygın olarak görülenler aşağıdaki gibidir:
Nedenler | Açıklama |
TME Bozuklukları | Çene eklemi bozuklukları olarak da ifade edilen bu durum, en yaygın nedendir. Alt çene ile kafatasını birbirine bağlayan eklemde meydana gelen bozukluklar ve rahatsızlıkların en önemli belirtisi, çene ağrısıdır. TME bozuklukları ise yanlış kapanış, diş gıcırdatma, diş sıkma, kas ve bağların zorlanması gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Çene ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtında TME bozuklukları önemli yer tutar. |
Diş Problemleri | Çürük, başarısız kanal tedavisi, diş eti hastalıkları, apse, yirmilik dişlerden kaynaklı baskı ve enfeksiyonlar da ilgili ağrılara yol açabilir. |
Sinüzit | Sinüzit, yakın bölgedeki dokularda ağrıya yol açan bir rahatsızlıktır. Ayrıca orta kulak iltihabı gibi farklı enfeksiyonlar da yine çene ağrısına neden olur. |
Travma | Bu bölgeye alınan darbeler veya geçirilen kazalar, bir diğer önemli nedendir. |
Gerilim Tipi Baş Ağrısı | İlgili rahatsızlık, yüzdeki farklı bölgelere vurabilir ve ağrının çene gibi noktalarda hissedilmesine yol açabilir. |
Sinir İltihabı | Trigeminal nevralji gibi sinir hastalıkları, ağrıya neden olabilir. |
Alışkanlıklar | Tırnak yeme gibi alışkanlıklar, çene eklemi sağlığını olumsuz etkiler ve buna bağlı olarak çene ağrısı ortaya çıkabilir. |
Bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan çene ağrısının tedavisi, o neden dikkate alınarak yapılır. Çene ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı için problemin arkasında yatan sebepler çok önemlidir.
Çene Ağrısına Ne İyi Gelir?
Çene ağrısının arkasında önemli sağlık sorunları olabilir. Bundan dolayı doktor onayı olmadan ağrılara yönelik olarak herhangi bir uygulama veya yöntem denenmemelidir. Doktor onayı ile denenecek ve çene ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı olacak yöntemler şunlardır:
1 – Sıcak veya Soğuk Kompres
Ağrının olduğu bölgeye uygulanan sıcak kompres kasların gevşemesini ve rahatlamasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır ve ağrının azalmasına katkı verir. Soğuk kompres ise şişlikleri engelleyici etki yapar. Soğuk ve sıcak kompresi bir havlu ile uygulamak gerekir. Böylece ciltte oluşması olası tahriş riski ortadan kaldırılır.
2 – Yumuşak Gıdalar
Sağ ve sol çene ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından bir diğeri ise gıda tercihidir. Ağrılar, ilgili bölgedeki kas ve bağların gerilmesine bağlı olarak oluşur. Yumuşak gıdalar tercih ederek, kas ve bağların zorlanmaması ağrıların azalmasına katkı verir. Hatta şiddeti yüksek olan ağrıları bulunanlar püre ve çorba gibi gıdaları tercih edebilirler.
3 – Psikolojik Destek
Bruksizm ve tırnak yeme gibi davranışları gösteren kişilere yönelik bir çözüm önerisidir. Ayrıca psikolojik çene ağrısı için de yine etkili yöntemlerden biridir. Alınan psikolojik destek ile ağrıların arkasında yatan nedenler ortadan kaldırılır.
4 – Diş Plağı (Splint)
Diş plağı ve splint, diş sıkma problemi yaşayan hastalara yönelik bir yöntemdir. Splint sayesinde sıkma durumunda çene eklemine binen baskı azaltılır ve ağrıların kontrol altına alınması sağlanır.
5 – Çene Egzersizleri
Basit çene egzersizleri, hem kasların güçlenmesine katkı verir hem de kaslardaki sertleşmelerin yumuşatılmasını sağlar. Böylece ağrılar tamamen geçmese de önemli ölçüde azaltılmış olur.
6 – İlaçlar (Ağrı kesici, kas gevşeticiler)
Çene ağrısının nedenlerinden biri de kasların aşırı kasılmasıdır. Ağrı kesiciler, oluşan ağrının şiddetinin azalmasını sağlarken, kas gevşeticiler ise kasların rahatlamasına katkı verir.
Çene ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı genel hatları ile bu şekilde olup, bahsedilen yöntemlerin doktor onayı olmadan kullanılmaması gerekir.
Çene Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Alt veya üst çene ağrısı tedavisi için ilk olarak rahatsızlığı arkasında yatan nedenin tespit edilmesi gerekir. Arkadaki nedene bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Çoğu zaman ilaç ve fizik tedavi istenen sonucu verir. Ancak bazı vakalarda cerrahi işlemlere başvurulması gerekir. Hastaların durumuna bağlı olarak çift çene ameliyatı, TEM ameliyatı gibi cerrahi işlemler gerçekleştirilir.
Üst veya alt çene ağrısı için çoğunlukla temporomandibular eklem cerrahisi tercih edilir. TEM cerrahisi, çene eklemindeki sorunların kalıcı olarak giderilmesini sağlar. Prosedür genel anestezi altında yapılır ve ortalama 3-4 saat sürer. İyileşme süresi ise 2-6 hafta arasında değişir. Ayrıca TEM tedavisi için ortodonti uzmanı diş hekimi tarafından ortodontik tedavilerin uygulanması da gerekebilir. Planlama, hastalara özel olarak yapılır.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, TEM cerrahisi ve çene ağrısı konusunda önemli deneyime sahiptir. Ağrılarınızın kesin nedenini öğrenmek ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çene Ağrısı İçin Ne Zaman Çene Cerrahisi Bölümüne Gidilir?
Çene ağrısına ne iyi gelir konusunda merak edilen hususlar arasında ne zaman çene cerrahisi uzmanlarına muayene olunacağı da vardır. Sürekli ve şiddetli ağrının olması ve söz konusu ağrıların çene eklemi bölgesinde yoğunlaşması durumunda zaman kaybedilmeden çene cerrahisi bölümüne gidilmelidir.
Çene Ağrısına Ne İyi Gelir Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Çene ağrısına ne iyi gelir konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Çene Ağrısı Nasıl Geçer?
Çene ağrısı; fizik tedavi, ilaç tedavisi ce cerrahi işlem gibi yöntemlerle giderilir. Rahatsızlığın nedenine bağlı olarak uygulanacak tedavi farklılık gösterir.
2 – Sağ Çene Ağrısına Ne İyi Gelir?
Soğuk veya sıcak kompres, çene egzersizleri, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler çene ağrısına iyi gelebilir. Ancak doktor onayı ve talimatı olmadan bu yöntemlerin kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
3 – Çene Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın nedenine bağlı olarak fizik tedavi, ilaç ve cerrahi yöntem seçeneklerinden uygun olan tercih edilir.
4 – Sol Çene Ağrısı Neden Olur?
Diş sıkma, eklem bozuklukları, travma ve enfeksiyonlara bağlı olarak sol çenede ağrı oluşabilir.
5 – Kulak ve Çene Ağrısı Kendiliğinden Geçer Mi?
Kulakta ve çenede aynı anda oluşan ağrının kendiliğinden geçme olasılığı düşüktür. Zaman kaybedilmeden bir diş hekimine veya çene cerrahına başvurulmalıdır.