Çene bozukluğunun belirtileri arasında hangi semptomlar vardır merak konusudur. Özellikle bu konuda problem yaşayan insanların merak ettiği bu konu oldukça önemlidir. Çene bozuklukları dişlerin ve çenenin uyumlu bir şekilde yerleşmediği durumlar olarak tanımlanmaktadır. Bu bozukluklar pek çok farklı rahatsızlığa sebep olabilmektedir.
Çene bozukluklarının sebep olduğu fonksiyonel ve estetiksel sorunlar kapanış bozukluğu, ileri çene, geri çene ve çene darlığı gibi sorunlardır. Bu rahatsızlıklar uzman doktorlar yardımı ile kısa sürede ve profesyonel şekilde tedavi edilebilir. Ortodonti de bu tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Ancak tüm bunların öncesinde çene bozukluğunun belirtileri öğrenilmelidir.
6 Adımda Çene Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Gün içerisinde konuşma ve yiyip, içme gibi eylemlerde fonksiyonel işlevi olan çene de bazen sıkıntılar yaşanabilir. Peki çene bozukluğunun belirtileri nelerdir? Kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak süreçte neler yaşanır, şikayetler nelerdir işte cevabı!
- Çene Ağrısı ve Hassasiyeti: Çene eklemleri ve çevresinde ağrı ve hassasiyet yaşanır. TME bozukluğunun da en yaygın nedenlerinden olan bu ağrı ve hassasiyet özellikle sert yiyecekler yerken daha da artabilir.
- Çene Kitlenmesi: Çenenin açılıp kapanması sırasında bazen takılma veya kitlenme durumları olabilir. Genelde bu kitlenme sorunları sabah saatlerinde görülmektedir.
- Çene Sesleri: Yukarıda da verildiği gibi yine TME bozukluğu belirtilerinden de olan çatırdatma, sürtünme ve hareket sesleri önemli olabilir. Bu sesler her zaman olumsuzluk habercisi olamasa da uzun sürerse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
- Baş Ağrısı: Çene de yaşanan sorunlar baş ağrısını da tetikleyebilir. Kronikleşen ve sebebi belli olmayan baş ağrılarında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kulak Ağrısı ve Şişlik: Genelde kulak enfeksiyonu veya başka kulak problemleri akıllara gelse de zaman zaman bu sorunlar çene bozukluğundan kaynaklanabilir.
- Yüz Ağrısı ve Şişlik: Yüzün bir kısmında şişlik veya ağrı hissedildiğinde çene bozukluğu akıllara gelmelidir
Çene Eklem Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
Çene bozukluğunun belirtileri yaşayan kişiler bu konuda uzman hekimlere başvurarak gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra sonuçlara göre tedavi yolu belirlenir. Bu tedavi yöntemi hastanın yaşına, cinsiyetine, diş yapısına, iskeletsel bozukluğun seviyesine göre farklılık gösterir. Doktor tavsiyesi olarak hastalar bu konuda uzman kadrosuyla Celal Çandırlı önerilir. Bu tedavi yöntemlerinin bazıları ise aşağıda verilmiştir.
İlaç Tedavisi |
Ağrı ve iltihabı azaltmak için ilk etapta bazı ilaçlar ve enjeksiyonlar kullanılabilir. |
Fizik Tedavi |
Fizik tedavi çene kasalarının güçlenmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca eklem hareketliliğini artırmak amacıyla da fizik tedavi tercih edilebilir. Özel egzersizler ve terapiler sürecin hafiflemesine yardımcı olur. |
Gece Plağı |
Genelde gece plakları diş sıkma ve gıcırdatma gibi davranışları engellemek için kullanılır. Plaklar çene eklemine binen stresi azaltmaya ve problemlerin azalmasına yardımcı olur. |
Cerrahi Müdahale |
Eğer çene bozukluğunun belirtileri ileri seviyede ise cerrahi müdahaleye başvurulur ve çene ameliyatı yapılır. |
Biyomekanik ve Postürel Eğitim |
Çene bozukluğunun belirtileri azalmasını istiyorsanız çene hareketlerini doğru kullanmalı ve duruş alışkanlıkları üzerine eğitimler almalısınız. Bu durum sorunların ciddi oranda azalmasına yardımcı olur. |
Çene Eklemi Bozukluklarının Teşhisi Nasıl Yapılır?
Fiziksel Muayene |
İlk etapta fiziksel muayene ile hastanın çene hareketleri ve eklem fonksiyonları değerlendirilir. Bu sırada doktor diğer sesleri de dinleyerek ağrı noktalarını belirler. Çene ekleminde yaşanan şişlik, ses çıkarma ve hareket kısıtlılığı gibi sorunlar varsa önemli durumlar olabilir. Fiziksel muayene sırasında hastaya çiğneme, çene açma-kapama gibi hareketler yaptırılır. |
Radyografik Görüntüleme |
Çene bozukluğunun belirtileri yaşandığında kişilerin radyografik görüntülemesi yapılır. Çene eklemindeki sorunlar tespit edilir. Görüntülemelerin amacı eklemlerde deformasyon, iltihap veya aşınma olup olmadığıdır. |
Özgeçmiş ve Semptom Öyküsü |
Çene bozukluğunun belirtileri yaşandığında doktora başvurulduğunda hastanın özgeçmişi ve semptom öyküsü de oldukça önemlidir. Doğru tanı ve tedavi için bu durum oldukça önemlidir. |
Çene Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
- Stres ve buna bağlı diş sıkma, gıcırdatma: Çene bozukluklarının belki de en yaygın sebepleri arasında görülmektedir. Özellikle uyku esnasında görülen bu durum dişlerde aşınmaya da neden olmaktadır.
- Çene eklemine aşırı yük bindiren alışkanlıklar
- Diş kapanış bozuklukları
- Travma: Çene eklemine doğrudan zarar veren travmalar kaza sonucu meydana gelmiş olabilir.
- Eklemsel İltihaplanmalar
- Genetik Yatkınlık: Ailede yaşanan benzer rahatsızlıklar bazı sorunlara karşı daha yatkın olmaya sebep olur.
- Yanlış Duruş
- Diş çekimi sonrası oluşan çene dengesi bozuklukları
Çene Bozukluğunun Belirtileri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hastaları estetik ve fonksiyonel olarak oldukça etkileyen çene bozukluğu ve çene bozukluğunun belirtileri hakkında merak edilen pek çok bilgiye yukarıda yer verilmiştir. Çene bozukluğunun belirtileri hakkında diğer merak edilenler ise şöyledir:
1 – Çene Bozuklukları İçin Hangi Bölüme Başvurulur?
Günlük yaşamı da olumsuz etkileyen durumlar yaşandığında çene cerrahisi bölümlerine başvurabilirler. Diş hekimleri gerekli muayeneden sonra uygun tedavi yöntemine karar verirler.
2 – Çene Bozukluğunun Belirtileri Tedavi Edilmezse Nelere Yol Açar?
Çene bozukluğunun belirtileri herkes de farklılık gösterir. Ancak burada önemli olan belirtileri göz ardı etmeden doktora başvurmaktır. Çünkü tedavi edilmezse konuşma bozukluğu, yüz estetiğinde bozulma, uyku apnesi, dişlerde kapanma problemi, dişlerde aşınma gibi sorunlara yol açar. Bu durumlar da çene cerrahisi müdahalesi gerektirebilir.
3 – Çene Ağrısı Nerelere Vurur?
Çene ağrısı sadece bölgesel değil oldukça etrafı da etkileyen bir ağrı çeşididir. Baş ve boyun kaslarına, diş, yanak, dudak ve tükürük bezlerinden oluşan sistemi de etkilemektedir. Göz, kulak, burun ve boğazı da etkiler.