Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler her zaman önemli olmuştur. Çünkü yüz ve kafa bölgesi çok önemli organların bulunduğu bölgedir.
Alınan darbe sonucu travmanın şiddetine bağlı olarak çene ve zigoma kemiği gibi alanlarda ciddi hasarlar meydana gelebilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir.
Kafaya Alınan Darbe ve Belirtiler ve Yapılması Gerekenler Nedir?
Çeşitli yaralanmalar yüz ve kafada travmalarına yol açabilmektedir. Ancak trafik kazalarında en sık olarak zigoma bölgesinde hasarlar yoğun bir şekilde görülür. Ciddi durumlarda zigoma ameliyatı gerekebilir.
Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler; trafik kazaları, darp, yanık, düşme ve spor kazaları gibi durumlarda öğrenilmelidir. Bu gibi durumlar da mutlaka aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelisiniz.
1 – Hafif Kafa Travması Belirtileri
Öncelikle hastalara acil muayene yapılmaktadır. Hastanın bilinci ve solunum yolunun açıklığına bakılarak hayati tehlikesinin olup olmadığı değerlendirilir. Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler ilk aşamada çok önemlidir.
Hastanın yüz, boyun bölgesi, kafa bölgesi hızlı bir şekilde ön değerlendirmeye alınır. Daha sonra hastanın bilincinin yerinde olduğu belirlenirse, hastada ne tür belirtiler olduğu araştırılır. Genellikle kafaya alınan darbe sonucu şu belirtiler görülür;
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Şişlik, çizik ve morluk
- Deri cilt kesileri
- Kafatasında kırık ve çökmeler
- Kusma
- Denge kaybı ve yürümede problem
- Kol ve bacaklarda güçsüzlük
- Bayılma
2 – Kafaya Sert Darbe Alınca Ne Yapılmalı?
Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler noktasında ilk olarak ne tür belirtiler olup olmadığına bakılmalıdır. Belirtiler ciddi anlamda sıkıntılıysa mutlaka vakit kaybetmeden bir hastaneye gidilmelidir. Çene, elmacık kemiği ve yüz kırıklarında acil tıbbi müdahale için Prof. Dr. Celal Çandırlı ile iletişime geçebilirsiniz.
Genellikle yüzde bulunan kırık tedavisi, kırığın bulunduğu bölgeye göre uygulanmaktadır. Kafaya sert darbe alınınca bölgede oluşan kırık çeşitleri şu şekildedir;
- Elmacık kemiği kırığı
- Burun kırığı
- Alt çene kırığı
- Alın kemiği kırığı
- Üst çene kırığı
- Kafa kemiği kırığı
3 – Kafaya Darbe Aldıktan Sonra Baş Ağrısı Olur mu?
Yüz ve kafa yaralanmalarında genellikle baş ağrısı görülmektedir. Hatta bu tür yaralanmalarda en sık görülen belirtiler arasında baş dönmesi ve baş ağrısı yer alır. Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler belirtilerin şiddetine göre belirlenir. Böyle durumlarda hiçbir müdahalede bulunmadan uzman bir hekime başvurulması gerekir.
4 – Yetişkinlerde Kafa Çarpması Sonucu Ne Olur?
Çoğunlukla kafayı alınan darbelerde yüzde kemik kırıkları, doku kaybı ve deformite gibi durumlar ortaya çıkar. Yüz bölgesinde en sık kırık olunan bölge burundur. Daha sonra ise elmacık kemiği ve çene gelmektedir. Böyle durumlarda hekimin direktifleri doğrultusunda zigoma implantı gibi tedavi yöntemleri uygulanır.
5 – Kafaya Alınan Darbe Sonucu Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler oldukça çeşitlidir. Yüz ve kafa yaralanmalarında grafiler ile tespit yapılır. Özellikle hastalarda kafa travması sonrası baş dönmesi ve baş ağrısı gibi durumlarda hastaneye yatış söz konusudur. Detaylı muayene ve grafiler sonucunda hastaya uygun tedavi şekli belirlenir. Böylelikle uygun ilaç ve tedaviler ile baş ağrısı hafifletilmektedir.
6 – Kafaya Darbe Aldıktan Sonra Kaç Saat Uyumalı?
Kafa yaralanmalarında ilk 24 ve 48 saat önemlidir. Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler arasında hastaların darbe sonucu uyumaması bilinmelidir. Travma sonrası ilk 24 saatte hastanın yanında bir refakatçi olması ve hastayı mümkün olduğunca uyanık kalmaya zorlaması gerekmektedir.
7 – Kafa Travması Kaç Saatte Belli Olur?
Hastaların ciddi kafatası yaralanmalarında beyin kanaması ve kafatası kırıkları gibi durumlarla karşılaşması muhtemeldir. Bu nedenle 24 ve 48 saat arası kafa yaralanmalarında önemlidir. Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler noktasında bu bilgi önemli bir yere sahiptir. Hasta için ilk 24 saat çok önemlidir.
8 – Kafaya Alınan Darbe Ne Zaman Tehlikelidir?
Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler mutlaka bilinmelidir. Çünkü kafaya alınan darbeler çoğu zaman tehlikeli olabilmektedir. Hasta için ilk 24 saat büyük önem arz eder. Bu noktada şu bilgilerin hastalar tarafından bilinmesi hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Kafaya Alınan Darbenin Tehlikeli Olduğu Durumlar | |
Uzun süreli bilinç kaybı | Fışkırır tarzda kusmalar |
Konuşma bozukluğu | Kol ve bacakta kuvvet kaybı |
Nöbet atakları | Sürekli uyku hali |
9 – Kafaya Alınan Darbe Sonrası Yapılması Gerekenler?
Sık Sorulan Sorular
Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler hakkında en sık sorulan sorular şu şekildedir;
1 – Kafaya Alınan Darbe ve Belirtiler ve Yapılması Gerekenler Ne Zaman Önemli?
Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler çoğu zaman önemlidir. Çünkü acil müdahale gereken durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kafaya alınan darbe sonucu yüz kırıkları ortaya çıkabilmektedir. Göz hareketlerinde sıkışma, dişlerde hissizlik, elmacık kemiği içinde duyu siniri hasarları gibi durumlarda mutlaka bizimle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
2 – Kafada Nereye Alınan Darbe Tehlikeli?
Trafik kazası, düşme ve spor yaralanmaları gibi birçok durumda kafaya darbe alınabilmektedir. Genellikle yüz yaralanmalarında en sık kırılan bölge elmacık kemiğidir. Elmacık kemiği yüz bölgesinde çok sayıda kemikle temasta olduğu için, daha farklı kırıklar şeklinde görülebilmektedir. Kafaya alınan darbe ve belirtiler ve yapılması gerekenler için Prof. Dr. Celal Çandırlı kliniği ile iletişime geçmeniz, daha doğru bir seçenek olmaktadır.