Çene kırıkları hastaları oldukça korkutan ve hayat kalitesini düşüren bir durumdur. İnsanların günlük hayat içerisinde çok fark etmese de oldukça vücudun işlevsel bir parçası olan çene çiğneme, konuşma, yemek yeme gibi fonksiyonları gerçekleştirmeye yarayan bir organdır. Çeneyi oluşturan kemiklerde ortaya çıkan bütünlük bozukluğuna ise çene kırığı denir.
Genelde alt çene de karşılaşılan bu çene kırıkları çeşitli durumlardan sonra oluşabilir. Tedavisi olan bu yöntemde süreç içerisinde amaçlanan durum ise dişlerin birbirleri ile olan ilişkisini sağlama ve hastanın çiğneme, konuşma fonksiyonlarını geri kazandırmaktır. Bu sorunlar için ise uzmanlığı olan diş hekimleri tercih edilmelidir.
Çene Kırıkları Nedenleri Nelerdir?
Genelde travmalar sonucunda ortaya çıkan çene kırıkları için pek çok neden bulunur. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.
- Direkt Travmalar
- Yüksekten Düşme
- Trafik Kazaları
- Darbe Alma
- Çarpma
- Spor Yaralanmaları
- Bisikletten Düşme
- Tümör
- İş Kazaları
Çene Kırığı Belirtileri Nedir?
Çene kırıkları yaşandığı zaman kişilerde bazı belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler hissedildiği takdirde mutlaka bir diş kliniğine başvurulmalıdır. İşte o belirtiler:
- Çenede şişkinlik
- Dişlerde sallanma
- Yemek yemekte zorluk
- Ağız içinde kanama
- Ciltte Şişkinlik ve morarma
- Ağzı kapatıp açmada zorlanma
- Uyuşukluk
- Kulak Ağrısı
Çene Kırığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Çene kırıkları genelde anlık durumlar sonucunda ortaya çıkar ve hemen müdahale edilmesi gerekir. Aşağıda bu soruna nasıl teşhis konulur aşağıda verilmiştir.
Klinik Muayene |
Hastanın bu sebebe gelmesini sağlayan olaylar doktor tarafından dinlenir. Teşhis için bu durum oldukça önemlidir. Hastanın şikayetleri dinlenir. Ve dişlerinin birbirine değip değmediği, his kaybı yaşayıp yaşamadığı gibi sorular sorulur. Hastanın yüzü muayene edilir. Yüzde şekil bozuklukları, şişlik, diş kaybı, açık yara gibi durumlar gözlemlenir. |
Röntgen İle Görüntüleme |
Çene kırığının teşhisinin konulması için röntgen yöntemine mutlaka başvurulur. Kırık nerede ve ne şekilde belirlenmesi için etkili bir yöntemdir. Ancak röntgen ile görüntülemede X ışınları kullanıldığı için hamileler ve hamilelik şüphesi bulunanlar kesinlikle uzak durmalıdır. |
Tomografi Görüntüleme |
Kırık ve çevresindeki bölümlerin görüntülemesi için bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme veya 3 boyutlu tomografi yöntemine başvurulabilir. |
Çene Kırıkları Tedavisi Nasıl Olur?
Çene kırığı, hastaların belki de en merak ettikleri ve korktukları süreç tedavi sürecidir. Tedavisi mümkün olan bu hastalık için öncelikle bir çene cerrahı bulunmalıdır. Sonrasında doktor tarafından kırık sayısı nedir, kırığın tipi nasıldır, başka yaralanmalar var mıdır gibi durumlar incelenir. Çene kırığı ameliyatsız geçer mi sorusuna cevap bu muayenelerden sonra verilir. Bu konuda yapılması gerekenler ana maddeler ise şöyledir:
- Kırılan parçalar hizalanmalı
- Kırılan parçalar eski yerlerine getirilmelidir.
- Kırılan parçaların kaynaşması için gerekli olan malzemeler kullanılmalıdır. Bunlar vida, tel, protez veya özel plaklar olabilir.
Çene cerrahisi tedavisi de bazen gerekli olabilir. Ameliyatta kırıklar düzeltilir, tespit materyalleri yardımıyla tespit edilir. Tespit materyalleri plak, vida ve tellerdir. Ayrıca ameliyat sonrasında iyileşmek için enfeksiyon kapmaması için özen gösterilmelidir. Beslenme düzenine de dikkat edilmelidir. Çene kırığında bazen antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Burada amaç ise antibiyotik tedavisidir.
Çene Kırığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Çene kırıkları bazen önemsenmese de aslından tedavi edilmediği takdirde ciddi sıkıntılara yol açabilir. İşte çene kırığı rahatsızlıkları tedavi edilmezse oluşabilecek sağlık problemleri:
- Yemek yeme de zorluk, çiğneme problemleri: Çene çiğneme fonksiyonu sağlayan bir yerdir. Eğer tedavi edilmezse yeme fonksiyonları bozulur.
- Konuşma Problemleri: Konuşma da oldukça önemli olan çene yaşanılan kırıklarda tedavi edilmezse kalıcı konuşamama sorunlarını ortaya çıkarabilir. Bu durumda kişinin hayatınu oldukça etkiler.
- Şekil Bozuklukları/ Yüz Simetrisinde Bozulma: Çene kırıkları tedavi edilmediği zaman şekil bozuklukları yaşanabilir. Bu durumlarda hastayı estetik olarak ve fonksiyonel olarak oldukça zorlar.
- Yanlış Kaynama ve Kaynamama: Çene kırıkları tedavi edilmediğinde kendiliğinden yanlış kaynama veya kaynamama gibi olumsuzluklar yaşanabilir.
- Eklem Problemleri: Çene kırıkları tedavi edilmezse eklem hareketlerinde azalma yaşanabilir. Bu durumda çene hareketlerinin kısıtlanması yol açar.
- Sinir Hasarları ve Fonksiyonel Kayıplar: Travmatik nedenler kaynaklanana çene kırıkları bazı sağlık problemlerine de yol açabilir. Yaralanan bölgede sinir hasarı meydana gelebilir. Bu durumda his kaybına veya hareket kayıplarına yol açabilir. Ve çene kırığı tedavi edilmezse bu durumlar kalıcı da olabilir.
- Diş Problemleri: Çene kırığı basit gibi düşünülse de dişleri ve diş etlerini etkilemektedir. Bu yüzden tedavi edilmezse diş kayıplarına sebep olabilir.
Üst Çene Ameliyatı Nedir?
Çene kırıkları dışında birde üst çene ameliyatı merak edilir. 18 yaşını dolduran ve çene-kemik gelişimi tamamlanmış kişilere uygulanan bu tedavinin amacı konum bozukluklarını gidermek ve dokuların anatomik olarak doğru yerlere gelmesini sağlamaktır. Ancak burada önemli olan bu tedavinin ortodonti tedavisiyle beraber yapılıyor olması gerekir.
Çene Kırıklarına Ne İyi Gelir?
Çene kırıkları uygun tedavi yönteminden sonra düzelir. Ancak burada önemli olan ilk nokta kaliteli, işinde uzan hekimlerin çalıştığı bir klinik bulmaktır. İnsan hayatını oldukça etkileyen bu rahatsızlıkta bu durum oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir. Bu sebeple hastalara Prof. Dr. Celal Çandırlı Kliniği yönlendirilir. Böyle bir durumda burayı ziyaret etmeniz kendinizi emin ellerde hissetmenizi sağlayacaktır.
Ayrıca ameliyat sonrasında yapılması gereken ve iyi gelen bazı durumlar vardır. Doktor tavsiyelerine uymak, beslenme programına dikkat etmek, sıvı gıdalar tüketmek, ağız temizliğine özen göstermek, gargara yapmak, yara bakımına özen göstermek, başı kalp seviyesinin üzerinde tutmak bunların başlıcalarıdır.
Çene Kırıkları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Çene kırıkları nasıl olur, neler yapılmalıdır gibi merak edilen sorular cevaplanmıştır. Bu konuda diğer merak edilen sorular ise aşağıda verilmiştir.
1 – Çene Kırıkları Kaç Ayda İyileşir?
Çene kırıkları yaşandığında iyileşme süresi hastanın yaşına, sağlık durumuna ve kırığın derecesine göre farklılık gösterir. Ortalama bir zaman vermek gerekirse ise 4 ile 8 hafta arasında değişmektedir. Tam iyileşme ise 6 ayı bulur.
2 – Çene Kırığı Ameliyatsız Düzelir mi?
Kırığın derecesine ve durumuna göre doktor tarafından çeşitli ilaçlar verilebilir. Bazı kırıklar antibiyotikle tedavi olurken bazılarında farklı müdahaleler gerekebilir.
3 – Çene Kemiğinde Kırık Olursa ne Olur?
Çene kırıkları belirtileri: Çenede şişkinlik, yemek yemekte zorluk, dişlerde sallanma, ağız içinde kanama gibi durumlar görülebilir. Eğer kırık ciddi ise şişkinlik ve morarmalar olabilir.
4 – Yaşlılarda Çene Kitlenmesi Nedir?
Çene kitlenmesi, yüz ve çene kaslarında aynı zamanda sinirlerde kaynaklanana hasar nedeniyle çenenin tam olarak açılamaması durumudur. Hastaların gün içerisinde yaşama kalitesini oldukça düşürmektedir.