Çene kırığı ameliyatsız geçer mi? Gelişen teknoloji ve tıbbi imkanlar sayesinde ameliyata alternatif birçok tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemler bireyin durumu incelenerek karar verilir. Peki çene kırığı ameliyatsız geçer mi? İşte ayrıntılar.
Çene Kırığı Ameliyatsız Geçer mi? Çene Kırığı Nedir?
Çene kırığı ameliyatsız geçer mi sorusu ile birlikte araştırılan bir diğer konu da çene kırığının ne olduğudur. Çene kırığı ağır darbe sonucu çenede oluşan kırıkları kapsar. Hastalar hamilelikte çene kırıkları gibi durumlarla da karşılaşabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir çene cerrahına başvurmak gerekir.
Çenenin estetik ve işlevsel özelliklerine geri kavuşabilmesi için kırık parçalar hizalanarak yerine getirilir. Ayrıca kırıkların kaynaması amacıyla bazı yardımcılar kullanılır. Çene kırığı ameliyatsız tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Plak
- Vida
- Protez
- Özel splintler
- Tel
Çene kırığı farklı boyutlarda hasarla meydana gelebilen bir durumdur. Hasarın boyutuna göre müdahalelerde değişiklik oluşabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Diş kaybı oluşması durumunda kayıp dişlerin tamamlanması
- Ciltte oluşan yaralanmalarda dikişli tedavinin uygulanması
- Hastanın yüzünde iz kalmaması amacıyla estetik uygulama yapılması
Çene kırığı ameliyatsız geçer mi konusu ile ilgili olarak daha detaylı bilgi için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Ayrıca ülkemizde çene cerrahisi alanında gerek bilgi birikimi ve deneyimi ile öne çıkan Profesör Doktor Celal Çandırlı ile de telefonla veya yüz yüze görüşerek bilgi alabilirsiniz.
1 – Çene Kırıkları Ameliyatsız Geçer mi? Kırık Durumunda İlkyardım
Çene kırığı ameliyatsız geçer mi?Çene kırığı oluşumu fark edildiğinde yapılan ilk yardım uygulaması sonucunda çenenin kıpırdatılmaması önemlidir. Oluşan çene kırıklığı ameliyatsız geçer mi geçmez mi uzman fikri alındıktan sonra tedavi süreci başlar. Bu noktada tedavi tamamlandıktan sonra dişler tel kullanılarak birbirine bağlanır. Çene kemiklerinin iyileşmesi için çenenin bir süre hareketsiz kalması gerekebilir.
2 – Çene Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Çene kırığı ameliyatsız geçer mi sorularına eşlik eden bir diğer husus da belirtilerdir. Bu noktada çene kırığının vücutta neden olabileceği belirtileri öğrenmek için aşağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz. Ancak üst veya alt çene kırığı nasıl anlaşılır sorusuyla ilgili olarak doğru teşhis için bir uzmanla görüşmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Farklı bazı durumlar çene kırığı ile ortak belirtiler içerebilir. En doğru tanı ve tedavi için mutlaka bir çene cerrahı ile görüşmelisiniz.
Çene Kırığı Belirtileri | |
Çenenin normal hareketleriyle birlikte artan bir ağrı | Kırığın meydana geldiği bölgede şişlik, morarma gibi fiziksel değişmeler |
Yüzde bir asimetri durumunun ortaya çıkması | Yüzün iki tarafında meydana gelen şekil farklılığı |
Çene hareketlerinde kısıtlanma | Çeneyi açma, kapama sırasında zorluk |
3 – Çene Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Çene kırığı ameliyatsız geçer mi? İyileşme süresi ne kadardır? Gibi soruların cevaplanabilmesi için hastanın yaşı ve genel sağlık durumu gibi faktörlerin bilinmesi gerekir. Bunun yanı sıra kırılmanın oluştuğu bölge, kırığın parça sayısına, bireyin operasyon sonrası gerekli işlemleri yapmasına bağla olarak iyileşme süresi farklılaşır.
Ancak ortalama bir süre vermek gerekirse 4 ila 8 hafta arası bir zaman dilimde iyileşme belirtileri görülür. Tamamen iyileşme ise genel olarak 6 ay gibi bir süreyi kapsar.
4 – Çene Kırığı Durumlarında Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Çene kırığı durumu farklı olaylar sonucu gerçekleşebilir. Uzman ile görüşerek çene kırığı ameliyatsız geçer mi noktasında gerekli bilgileri alarak uzmanın önerilerine uymak iyileşme açısından önemli bir konudur. Böyle bir durumda ağız bakımı tam olarak yapılmalıdır.
Süreç boyunca ağız hijyenine önem verilmeli ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ayrıca enfeksiyon riskini önlemek amacıyla doktorun gargara gibi farklı tavsiyeleri de yerine getirilmelidir. Böylece iyileşme daha kolay olacaktır.
Tedavi aşamasında ilk 7 gün sonunda kırık bölgede bir şişlik veya kanama görülürse kırık bölge hareket ettirilmeden doktorun yanına gidilmesi gerekir. Tedavi sürecinin aksamaması için bu önemli bir noktadır.
5 – Çene Kırıklarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çene kırık oluşumu durumunda ortaya çıkan belirtilerden yukarıda bahsetmiştik. Bu durumu ilk fark ettiğinizde çene kırığı ameliyatsız geçer mi veya kırığın boyutu ne durumda gibi sorularınızı doktorunuza iletmelisiniz. Çene kırığı tedavisi sonunda başarıya ulaşmak için tedavi sürecinin doğru bir şekilde ilerlemesi gerekir. Bunu etkileyen birçok faktör vardır.
Sağlıklı ve seri bir iyileşme isteniyorsa ilk olarak doktorun size yazacağı ilaçları düzenli olarak kullanmakla işe başlamalısınız. Antibiyotik ve ağrı kesiciler bu noktada size reçete edilen ilaçlar olacaktır. Bunun yanı sıra iyileşme sürecinde yumuşak gıdalar ile beslenmeye de özen göstermelisiniz. Ayrıca şu maddeler de iyileşme sürecinde olumlu katkı sağlayacaktır.
- Ağız hijyeni
- Yumuşak fırça kullanımı
- Gargara ile temizlime (Antiseptik)
- Operasyon sonrasında ilk 24 saat içinde buz kompresi
Operasyon sonrası şişlik oluşumu normaldir. Ancak zaman içinde bu şişliğin azalması gerekir. Aksi bir durum oluştuğu takdirde uzmanınıza başvurmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
6 – Çene Kırığı Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?
Çene kırığı durumu farklı durumlarda ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda çene kırığı ameliyatsız geçer mi sorusunu tedavi fiyatları ne kadar sorusu izlemektedir. Özel hastane ve klinikler farklı fiyatlar ortaya koyduğu için bu noktada bütçenizi zorlamayacak bir şekilde tedavi masrafını sürece yayma gibi fikirleri düşünebilirsiniz.
Günümüzde çene kırığı tedavisi fiyatları birçok farklı nedene bağlı olarak değişiklik miktarlarda olabilir. Bu faktörler arasında ilk olarak kırığın yeri ve türü gelir. Çene kırığı şikayeti tek ya da çift taraflı, basit ya da komplike bir şekilde oluşabilir. Kırığın komplike olması durumunda kırıklar kemiklerin yer değişmesine veya farklı noktalarda parçalanmalara yol açabilir. Böyle bir durumda uygulanacak tedavinin süresi ve türü değişir. Bu durum da fiyatlara yansır.
Fiyatları etkileyen bir diğer durum ise tedaviyi uygulayan hekimin deneyimi ve tercih edilem oranının yüksek oluşudur. Bunun yanı sıra kırığın şiddeti, kliniğin konumu gibi farklı etmenler de fiyat politikasının belirlenmesinde önemli unsurlardandır. Çene kırığı ameliyatsız geçer mi sorusunun cevabı bile bu noktada etkili olacaktır. En doğru fiyat bilgisi için detaylı bir muayane ve tedavi planlaması şarttır.
Sık Sorulan Sorular
Çene kırığı ameliyatsız geçer mi hakkında merak edilenlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Çocuklarda Çene Kırığı Ameliyatsız Geçer mi?
Alt veya üst çene kırığı gibi durumlar çocuklarda meydana geldiğinde çocukların yetişkinlere göre daha hızlı iyileştiği akla gelir. Böyle durumlarda çene kırığı ameliyatsız geçer mi gibi sorular zihni meşgul edebilir. Ancak bu noktada en doğru kararı bir uzmanın vermesi gereklidir.
2 – Alt Çene Kırığı Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede Taburcu Olunur?
Genelde operasyon sonrasında 1 ya da 2 gün içerisinde taburcu olarak hastaneden çıkabilirsiniz. Bu aşamada uzman karar verirken sizin genel sağlık durumunuzu ve şikayetlerinizi dinleyerek bir sonuca ulaşır. Ayrıca beklenenden fazla şişlik olmaması ve yeteri kadar beslenebilmeniz de hastaneden çıkarılmanız noktasında önemlidir.
3 – Darbe veya Yumruk Çene Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Çene kırığı darbe, yumruk gibi fiziksel hasarlar veya kaza gibi travmatik durumlarla oluşabilir. Böyle bir durumda belirtiler çenede şişlik, yemede zorluk, dişlerde sallanma gibi sıralanabilir. Muayane sonrasında çene kırığı ameliyatsız geçer mi gibi sorularınızı uzmana iletebilir ve tedavi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
4 – Çene Kırılması Öldürür mü?
Çene kırığı düşme, kaza veya darbe alma gibi durumlarda oluşabilir. bazen yaşlılarda çene kilitlenmesi gibi durumlar oluşabilir. Bu gibi durumlar kişinin hayati fonksiyonlarının engellenmesine yol açar. Bu fonksiyonlar çiğneme, ısırma gibi fonksiyonlardır. Böyle durumlarda genel sağlığın olumsuz etkilenmemesi adına acilen bir uzmana başvurmak gerekir. Çene kırığı ameliyatsız geçer mi, tedavi yöntemleri nelerdir gibi konular hakkında aklınıza takılanları kendisine de danışabilirsiniz.
5 – Çenesi Kırık Biri Ne Yiyebilir?
Operasyondan sonra ortalama olarak 7-10 arası sadece sıvı gıdalar tüketilmelidir. Çiğnenmesi ve ısırılması gereken gıdalara ne zaman geçiş yapabileceğiniz hakkında kararı doktorunuz verecektir.