Stresten çene kilitlenmesi durumunda kişi çene kaslarını tam olarak kullanamaz. Yani bu durum aslında çenede bulunan kasların normal açılış hareketlerini kısıtlar. Bilimsel bir terim olarak Trismus adı verilen bu rahatsızlığın nedenleri farklılık gösterebilir. Günümüzde stresten çene kilitlenmesi ise sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır.
Çene Kilitlenmesi Nedir? Stresten Çene Kilitlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Tıp dilindeki adıyla Trismus farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Stresten çene kilitlenmesi de bunlardan biri olarak karşımıza çıkar. Bunu yanı sıra çene eklemi, ağız ya da çevre dokularda meydana gelen sorunlar bu rahatsızlığa neden olur. Böyle bir durumda kişide şu belirtiler görülür:
- Ağzın tam açılmaması
- Çene eklemlerinde kilitlenme hissi
- Çene hareketlerinin kısıtlanmış olması
- Ağrı
- Çiğneme güçlüğü
- Ağız açıkken oluşan ağrı durumu
Bu noktada altta yatan nedenin doğru bir şekilde belirlenmesi tedavide izlenecek yol için önem arz eder. Alanında uzman bir hekim ile süreci götürmek en doğru karar olacaktır. Uzmanlık alanı olarak bakıldığında çene cerrahisi alanına giren rahatsızlığın ortadan kaldırılmasında hekimin tecrübesi ve bilgi birikimi önemlidir. Ülkemizde bu alanda öne çıkan isim Profesör Doktor Celal Çandırlı’dır. Şu an bu alanda uluslar arası düzeyde de dersler veren uzman bilgi birikimi ve tecrübesiyle görevine devam ediyor.
1 – Trismus Neden Ortaya Çıkar? Stresten Çene Kilitlenmesi Ortaya Çıkar mı?
Çene kilitlenmesi çene hareketini kısıtlayan bir durumdur ve yukarıda bahsedildiği gibi farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Belirtiler farklı olabileceği gibi ortaya çıkmasında da farklı birçok etmen bulunabilir. İşte en yaygın nedenler:
- Eklem kapağının yerinden kayması ya da eklemlerin yüzeyinde aşınma gibi durumlar kilitlenmeye neden olabilir.
- Diş sorunları; ağrı, çürük, diş etlerinde iltihap, diş çekimi sonrası ortaya çıkan yan etkiler, çene kaslarında kasılmaya ve trismusa sebep sayılabilir.
- Yanak bölgesinde bulunan yumuşak dokularda meydana gelen şikayetler çenenin normal hareketlerine engel oluşturabilir.
- Çene veya çevresinde oluşan tümör ya da kitleler çene kaslarının hareketlerini sınırlayarak çene kilitlenmesine neden olabilir. Çene ankiloz nedir araması ile bu tümörler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Yüz kısmına gelen bir sert vuruş sonucu yüzde kırık ya da yumuşak dokuda hasar meydana getirebilir. Bu durumda çene kaslarının hareketleri kısıtlanır.
- Boğaz çevresinde oluşan enfeksiyon ya da apseler çene kaslarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumda da trismus görülür.
- Ağız, diş ya da çevresindeki dokularda gelişen enfeksiyonlar, çene kaslarına yayılma gibi bir durum ortaya çıkarırsa çene kilitlenmesi oluşabilir.
- Bazı romatizmal hastalıklar çene kaslarını ve eklemlerini etkiler. Bu durumlarda da çene kilitlenmesi görülme ihtimali ortaya çıkar.
- Stresten çene kilitlenmesi ise stres kaynaklı olarak çene kaslarının çok sıkılması gibi durumlarda oluşabilir.
2 – Çene Kitlenmesi (Trismus) Nasıl Geçer?
Çene kitlenmesi (trismus), stresten çene kilitlenmesi gibi altta yatan nedenlere bağlı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı tedaviden en sağlıklı sonucun alınması için altta yatan nedene göre bir yol izlemek gerekir. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında kullanılan bazı yöntemleri ise aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.
Yöntem | Açıklama |
Altta yatan nedenin bulunması | Çene kilitlenmesinde en önemli adım durumu oluşturan nedenin bulunmasıdır. Bu sayede doğru yöntem belirlenir ve tedaviye başlanır. |
İlaç tedavisi | Eğer çene kilitlenmesine neden olan durum bir iltihap ise buna yönelik ilaçlar kullanılmalıdır. Ancak bu noktada kulaktan dolma bilgilerle değil uzman önerisine göre hareket etmek gerekir. |
Sıcak ya da soğuk kompres | Nedenin türüne göre sıcak ya da soğuk kompres uygulaması önerilebilir. Sıcak uygulama ile kas spazmları gevşeyebilir. Ancak iltihap gibi durumlarda soğuk uygulamak daha uygun olabilir. Sıcak veya soğuk kompreslerden hangisinin uygulanacağı konusunda doktorunuzla görüşmek uygun olacaktır. |
Egzersiz | Doktorunuz uygun görürse çene egzersizleri ile çene kaslarını hareketlendirebilirsiniz. Ancak bu noktada uzmanın önerilerini dinlemeyi ihmal etmemelisiniz. |
Diş ve diş eti problemlerinin giderilmesi | Yukarıda nedenler arasında sayılan diş ve diş eti problemleri trismus oluşumunu tetikler. Böyle durumlarda diş ve diş eti problemlerinin giderilmesi önem arz eder. Bu noktada diş hekiminiz ile görüşebilirsiniz. |
Strese sebep olan faktörlerden uzaklaşma | Stres altında bulunan bireyler çene kaslarını sıkma gibi tepkiler verebilir. Stresten çene kilitlenmesi durumunda kullanılacak olan rahatlama teknikleri, doğru nefes alıp verme, meditasyon gibi yöntemler trismus durumunda iyileşmeye yönelik katkı sağlar. |
3 – Çene Kilitlenmesi Evde Tedavi Mümkün mü?
Stresten çene kilitlenmesi gibi kişinin fiziksel etkinliklerini kısıtlayan durumlarda evde tedavi ancak hekimlerin önerisi ile gerçekleştirebilir. Bu da herhangi bir ilaç kullanımından ziyade çene egzersizleri veya stresten çene kilitlenmesi durumu varsa stresi azaltmaya yönelik yöntemlerdir. Bunun yanı sıra eğer diş sağlığına yönelik durumlar söz konusuysa diş ve diş eti bakımına özen göstermek ağrıya yönelik sıcak veya soğuk kompres uygulamaları yapmak evde uygulanabilecek tedaviler arasındadır.
Ancak bu aşamadan önce mutlak suretle bir sağlık kuruluşuna başvurmalı, trismusa sebep olan stresten çene kilitlenmesi mi farklı bir sebep mi araştırılmalıdır.
4 – Psikolojik Çene Kasılması
Stres vücutta birçok sistemi etkileyen ve farklı sağlık problemlerine zemin hazırlayan bir durumdur. Stresten çene kilitlenmesi, diş gıcırdatma, uyku bozuklukları gibi birçok durum buna örnek verilebilir. Özellikle sabah uyanınca çene kilitlenmesi gibi durumların görülmesinin nedeni de stresten kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra yukarıda bahsedilen farklı etmenler de uykuda çene kilitlenmesi neden olur gibi soruların cevapları arasında yer alır.
Bunun yanı sıra vücudun yapısında görülen değişmeler örneğin yirmilik diş gelmesi gibi durumlar da çene kilitlenmesi şikayetlerini ortaya çıkar. 20’lik diş çene kilitlenmesi durumunda çıkamayan dişler o bölgede ağrı oluşumuna sebep olur. Buna bağlı olarak ise çene eklemlerinde spazma hatta kilitlenmeye yol açabilir. En doğru teşhis için alanında uzman bir hekim ile görüşmek verilecek en doğru karardır.
Stresten Çene Kilitlenmesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Stresten çene kilitlenmesi ile ilgili olarak sık sorulanlara ve cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Bayılınca Çene Kilitlenmesi Neden Olur?
Bayılma gibi durumlarda vücut kasılır. Buna bağlı olarak stresten çene kilitlenmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken şey hastayı yan çevirerek yatmasını sağlamaktır. Ayrıca başını geriye iterek ağzını açmasını sağlamalısınız.
2 – Esnerken Çene Kilitlenmesi Nasıl Geçer?
Böyle bir durumla karşılaştığınızda sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz. Ancak bu durum çok sık tekrarlanmaya başlarsa bir çene cerrahisine veya diş hekimine başvurmanız gerekir. Stresten çene kilitlenmesi gibi durumlarda psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz.
3 – Aşırı Stres Çeneye Vurur mu?
Stres her insanda karşılaşılan bir durumdur. Ancak aşırı stres insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bireylerde zaman zaman aşırı stresten çene kilitlenmesi, diş sıkma gibi durumlarla karşı karşıya kalması mümkündür. Özellikle gece çene sıkma, diş gıcırdatma gibi durumlar yaşayan bireyler ağrıyan stresten çene kilitlenmesi gibi bir şikayetle uyunabilir.
4 – Çene Kilitlenmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Böyle bir durumla karşı karşıya kalan hastalar çene cerrahisi veya diş hekimine başvurmalıdır. Burada yapılan muayaneler ile altta yatan tespit edildikten sonra hekimin bilgisi ve önerisi ile farklı branşlara başvuru yapabilir, stresten çene kilitlenmesi tedavisi olabilirsiniz.