Yüzdeki kemikler plastik cerrahinin temel konuları arasında yer alır. Bu hatlarda oluşan kırık, darbe veya travma sonucu oluşan eksikliklerin giderilmesi noktasında cerrahlar gerekli uygulamaları yaparlar. Bu alanda uzman hekimler teknolojinin son imkanlarını kullanarak istenilen hizmeti vermek için çabalar. Peki yüzdeki kemikler kaç tanedir ve bu kemiklerin görevleri nelerdir?
Yüzdeki Kemikler Kaç Tanedir?
İnsan vücudu kemik, kas gibi farklı bileşenlerden oluşan bir yapıdır. Vücudumuzun en çok öne çıkan noktası olan yüzümüzde yüz iskeletini 14 kemik oluşturur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Mandibula
- 2 adet maksilla
- 2 adet nazal kemik
- 2 adet damak kemiği
- 2 adet zigomatik kemik
- 2 adet alt nazal konka
- 2 adet lakrimal kemik
- Vomer
Yüzdeki kemikler insan kafatasının bir bölümünü oluşturur. Önemli görevleri olan bu kemikler iyi bir görünüm için de oldukça etkilidir. Yukarıda verilen sayılar insan yüzünün iki tarafında yer alan kemiklerin sayısını belirtir. Yüzdeki kemikler iskelet yapısında farklı görevler üstlenir. Peki bu görevler nelerdir?
1 – Yüzdeki Kemikler: Mandibula
Yüzdeki kemikler arasında yer alan mandibula yani alt çene kemiği oynar ekleme sahip bir kemiktir. Şakak kemiğine bağlanan mandibula konuşma ve yutkunma gibi önemli faaliyetlerin gerçekleşmesinde etkin rol oynar. Alt dişler bu kemiğin gövdesi üzerinde tutunur. Bu kemik temporomandibular eklem aracılığıyla kafatasına bağlanır. Bir hasar sonucunda ameliyat ile tedavisi gerekebilir. Ameliyat sonrası dişlerin eski sağlıklı görünümüne kavuşması amacıyla ortodontik tedavi gibi seçenekler uygulanabilir.
2- Lakriminal Kemik
Gözyaşı kemiği olarak da bilinen lakriminal kemikler yüzdeki kemikler arasında sayılır. Küçük ve kırılgan bir yapıda olan bu kemikler gözyaşı salgılama durumlarında işlevsel bir görev üstlenir. Gerekli durumlarda uzmanlar tarafından farklı tedavi metotları uygulanabilir.
3 – Alt Nazal Konka
Yüzdeki kemikler arasında bir çift kemik türü olarak karşımıza çıkar. Latince ismi Concha Nasalis Inferior şeklindekidr. Kafatasındaki bu kemiğin eklem yaptığı kemlikle ise şu şekilde sıralanabilir:
- Maksilla
- Gözyaşı kemiği
- Etmoid kemik
- Damak kemiği
Alt konka damar dokusu yönünden oldukça zengindir ve vücutta tabloda sıralanan görevleri üstlenir.
Alt Nazal Konka Görevleri | |
Havayı nemlendirir. | Havayı filtreler yani süzer. |
Havanın ısınmasını sağlar. | Alerjik durumlarda büyüme gösterir. |
Yüzdeki kemikler arasında yer alan alt nazal konkalar akciğerlere kaliteli hava gönderilmesi noktasında etkin rol oynar. Ancak bazı alerjik durumlarda şişme gibi tepkiler ortaya çıkar. Böyle durumlar için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur.
4 – Maksilla
- Şakak kemiği
- Elmacık kemiği
- Gözyaşı kemiği
- Burun kemiği
- Damak kemiği
- Alın kemiği
- Etmoid kemik
Bu eklemlerin yanı sıra vücutta üst dişleri ve solunum sisteminin bir parçası olan konkaları taşıma gibi görevleri vardır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde maksilla veya mandibula gibi yüzdeki kemikler ileri ya da geri hareket ettirilebilmekte görünüm ve işlevdeki eksiklikler giderilebilmektedir. Bu alanda ülkemizde tanınan en önemli isi Profesör Doktor Celal Çandırlı olmaktadır.
5 – Nazal Kemik
Yüzdeki kemikler arasında karşımıza çıkan ve maksilla, etmoid kemik ve alın kemiği ile eklemleme oluşturan nazal kemik yüzün üst kısmında tam ortada bulunur. Burun yapısının köprüsü olarak adlandırılan bu iki kemik dikdörtgenimsi bir görünüme sahiptir. Burun yapısının şekillenmesini sağlar ve burnun temel desteğini oluşturur.
6 – Damak Kemiği
Yüzdeki kemikler arasında bir farklı kemik de damak kemikleridir. Üst ve alt olmak üzere iki adetten oluşan bu kemiklerin üstte olanı üst çene kemiğinin arkasında yer alır. Dilimizde özellikle bazı ünlü ve ünsüzler bu noktanın dil ucu gibi bölümlerin konumlandırılması ile oluşur. Bunlara örnek olarak ön damak sesleri verilebilir.
7 – Zigomatik Kemik
Zigomatik kemikler elmacık kemiği olarak da bilinir. Son zamanlarda en sık yaygınlaşan estetik işlemler arasında adı sıklıkla duyulan bu kemik yüzün şekillenmesinde önemli rol oynar. Özellikle yüzdeki kemikler ile implant uygulamalarında başarılı sonuçlar elde edilir.
8 – Vomer
Sık Sorulan Sorular
Yüzdeki kemikler konusu ile ilgili olarak sık sorulanların cevaplarını aşağıdan bulabilirsiniz.
1 – Yüz Kemikleri Anatomi Biliminin mi Konusudur?
Anatomi bilimi oldukça geniş bir alanı inceler. Bunlar arasında insan vücudunun yapısı, organların ilişkileri gibi alanlar yer alır. Bu alanda yüz kemikleri Latince isimleri ile de anılır.
2 – Yüz Kemikleri Kaç Tanedir?
Yüzdeki kemikler toplam 14 tanedir. Yazımızda yüz kemikleri isimleri ve görevli hakkında gerekli bilgiler mevcuttur. Yüz insan vücudunda en öne çıkan noktadır ve yüz kemikleri Türkçe ve Latince farklı şekillerde isimlendirilir.
3 – Yüz Kasları Yüz Anatomisi İçin Önemli midir?
Yüz kasları yüzün hareketleri jest ve mimiklerin aktarılması için önemlidir. Bu sayede daha rahat iletişim kurulur ve duygular ifade edilebilir.
4 – Zygomatic Kemik Nedir?
Elmacık kemiği adıyla da anılan ve insan yüzünde yanaklarda bulunan kemiktir. Yüzdeki kemik çeşitleri arasında farklı işlemler ile de sıklıkla gündeme gelir.
5 – Yüz Bölgeleri İsimleri Nelerdir?
Yüz bölgesinde 8 anatomik alan vardır. Bunlar alın, şakak, elmacık kemiği, yanak, göz ve çevresi, göz altı, burun ve kulak alanı olarak isimlendirilir.